О хули на Духа Светога

Go down

О хули на Духа Светога

Порука  Христов ратник on 18th October 2009, 11:30

Хула на Светог Духа помиње се само у Матејевом и Марковом Еванђеју.

Зато вам кажем: Сваки грех и хула опростиће се људима, а хула на Духа Светога неће се опростити људима.И ако рече ко реч против Сина Човечијега, опростићему се; а који рече против Духа Светога, неће му се опростити ни у овоме веку ни у будућем.
(Матеј 12, 31-32)


Заиста вам кажем: Сви греси опростиће се синовима човечијим, и хуљења на Бога, ма колико хулили, а који похули на Духа Светога нема опроштења вавек, него је крив вечноме суду.
Јер говораху: "У њему је дух нечисти".
(Марко 3, 28, 29)

Тумачење светог Еванђеја од Матеја
Свети Теофилакт Охридски

Стога знај да онај који хули на Сина Човечијега , гледајући Га како живи као човек и називајући Га пријатељем блудника, изјелицом и винопијом, због онога што је радио, такав неће одговарати за свој грех, чак иако се не покаје.Опростиће му се, јер није познао Христа као Бога скривеног у телу.Али, онај који хули на Духа Светога или на духовна дела Христова, и назива их демонским, ако се не покаје (1), неће му се опростити, јер он нема оправдан разлог да Га клевеће, као онај који Га је видео са цариницима и блудницима.Неће му се опростити ни у овом ни у оном свету и на оба места биће кажњен.

(1) Дакле, нема греха који се неће опростити, осим греха непокајаног.


Последњи изменио Цвеле1993 дана 18th October 2009, 13:08. измењено укупно 1 пута

_________________

Назад на врх Go down

Re: О хули на Духа Светога

Порука  Христов ратник on 18th October 2009, 11:36

Због свог незнања многи људи са запада падали су депресију, извршавали самоубиства, јер нису добро тумачили Еванђеје.

Као и код оног дела где Господ каже да ако те десна рука саблажњава исеци је итд.
Људи су то сварно радили, а у ствари под руком и оком Господ мисли на наше најбоље пријатеље, да ако нас они ометају у духовном животу, да их одбацимо од себе, јер је боље да уђемо у рај без њих, него у пакао са њима.


Последњи пут изменио Цвеле1993 дана 18th October 2009, 13:14. изменио укупно 2 пута.

_________________

Назад на врх Go down

Re: О хули на Духа Светога

Порука  Христов ратник on 18th October 2009, 11:45

Свети Јустин Ћелијски

О ПСОВЦИ И ХУЛИ НА БОГА

Хула и псовка на Бога, на Светога Духа Божјег није обичан грех, већ грех учињен са ђаволском упорношћу, злоћом и свесношћу. То је грех у коме се човек злонамерно изједначује са ђаволом: безочно псује и клевета Бога, печатом сатанске злобе запечаћује своје богоборство и духоборство. То је грех у коме се човек добровољно рађа од ђавола, и оца лажи чини својим родитељем (ср. Јн. 8,44). Хула је на Светога духа свака псовка имена Божјег и светиња Божјих, вређање свесвете славе Божје. Упорно псовати значи хулити на Светога Духа, јер то значи намерно предавати себе ђаволу и бити ђавоиман, свесно сe и непрестано противити Духу Светоме (ср. Д. А. 7,51). Затo се непокајана псовка и хула на Духа Светога неће опростити, ни на овоме свету ни на ономе.

_________________

Назад на врх Go down

Re: О хули на Духа Светога

Порука  Чувар Православља on 5th October 2011, 17:28

,,Људи су то сварно радили, а у ствари под руком и оком Господ мисли на наше најбоље пријатеље, да ако нас они ометају у духовном животу, да их одбацимо од себе, јер је боље да уђемо у рај без њих, него у пакао са њима.."

Мислим да није то поуке брате.Да ли је Христос дошао да сачува и последње јагње.Не дао Бод да одбацимо пријатеље,јер смо онда одбацили Христа.Око и руке представљају наше грехе,који су против Творца.Значи одреци се греха,не пријатеља.

Сама хула на Духа Светог,представља одбацивање спасења.Јер онај који се упорно одриче Бога и Бог ће се одрећи њега.

Назад на врх Go down

Re: О хули на Духа Светога

Порука  Sponsored content


Sponsored content


Назад на врх Go down

Назад на врх


 
Permissions in this forum:
Не можете одговорити на теме у овом форуму