АПОСТОЛСКИ ЦЕНТАР 888 ФОРУМ
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Астрологија као Астролатрија

Go down

Астрологија као Астролатрија Empty Астрологија као Астролатрија

Порука  Србин_православац 25th September 2009, 22:58

Отац Александар Карлуцос
Астрологија као Астролатрија
Аутор: Антонина Пантелић, Број 1014, Рубрика Црква и друштво
Хришћанин не мора да буде чудотворац, нити блистав богослов, нити, пак, пророк који види или ствара небеска виђења, али ће морати да одговара због тога што није био свестан својих грехова. У Православној Цркви грех се схвата у оном смислу који је у духу грчке речи „αμαρτια – амартија”. У старој Грчкој, када би се неко спремао да погоди циљ и када би промашио, онда би се таква ситуација означавала као „амартиа”, тј. као промашај. Према томе, када нешто промашите, када не достигнете свој циљ и када не остварите своју сврху, онда је то грех.

Када хришћанин чини оно што га удаљује од Христа – он греши, јер не живи у складу са својим назначењем, а оно се састоји у томе да живи у Христу. Када не живимо сагласно са својим циљем – да будемо „образ”, тј. „икона Божја” и да постанемо „подобије” Божје, ми онда и грешимо. Ако допуштамо да нас воде звезде са неба, а не Бог, који је те звезде створио, ми чинимо грех. Када прелиставамо новине да бисмо пронашли свој хороскоп и видели своју будућност, уместо да мудрост и поуку тражимо од Библије, ми онда грешимо. Када нешто учинимо или не учинимо зато што су нам то саветовали астролози, и када своје уши затварамо за Божје заповести, ми онда грешимо. Ми грешимо када се молимо нашем хришћанском Богу и када, истовремено, зодијак сматрамо за нешто озбиљно. Ми нисмо водолије, рибе или ваге, синови и кћери звезда; ми смо мушкарци и жене, Божји синови и кћери.

ФАТАЛИСТИЧКО ВЕРОВАЊЕ

Људи се сада представљају као овнови или лавови, а не као хришћани. Зар није чудно што људи радије пристају да се назову по звездама и њиховим констелацијама него по Богу, Творцу и Извору живота? Данас је реткост да чујете како људи за себе кажу: „Не марим за зодијак, ја сам Божји човек, хришћанин и мали брат Христов”. Црква је одувек проповедала против астрологије. Тако пророк Јеремија каже: „Не учите се путу којим иду народи, и од знакова небеских не плашите се, јер се од њих плаше народи, јер је вера ових народа испразна” (Јер. 10,2-3). Када су пророка Данила суочили са асирским или вавилонским астролозима (од којих смо и наследили астрологију), Данило је одговорио: „Тајне које цар иште не могу казати цару ни мудраци, ни звездари (астролози), ни врачи, ни гатари, него има Бог на небу Који открива тајне” (Дан. 2,27-28). Наш црквени устав забрањује људима да верују у астрологију. У ствари, 36. правило Лаодикијског сабора из 369. г. одлучује од Цркве људе који израђују, продају, купују или носе зодијачке знакове.

Слично старим Грцима, и Оци Цркве су осећали да „постоје многа чудеса у васељени, али да ништа није чудесније од човека”. Човек је икона Самога Бога и, како каже 8. псалам, Бог га је „умањио замало од анђела, славом и чашћу овенчао га” (ст. 6), да би човек био господар над целим светом, укључујући и звезде. Свети Григорије Велики пише: „Није човек створен ради звезда, него су звезде створене ради човека, и ако би се звезда могла назвати човековим господаром, онда би човека требало сматрати слугом својих сопствених слугу”.

Бог није створио планете и звезде са намером да владају над човеком, него би и оне, као и остала створења, требало да буду послушне човеку.

Блажени Августин сматра да је астрологија фаталистичко веровање које је Црква одлучно осудила. Он сматра да свако ко верује да је наш добри Бог дао силу звездама да би владале и руководиле нашим животима, вређа Божју правду и љубав. Свети Јован Златоусти гледа на веровање у звезде као на безумно неверје које се противи Божјем свемогућству и стварању, пошто би у том случају и Сам Бог био потчињен сили звезда. Свети Златоуст такође наглашава да, уколико смо уистину руковођени звезданом силом, не постоји ни добро ни зло, јер оно што чинимо чинимо зато што нама руководе звезде. „То значи да заповести Божје да човек не чини грех или да чини добро нису ништа друго до бесмислица”.

ВАВИЛОНСКЕ ГРЕШКЕ

Свети Оци указују на близанце, посебно на Јакова и Исава, и питају: „Зашто постоји таква разлика у животу близанаца, у њиховим поступцима, богатству, делима, призивима, части и у свему ономе што је значајно за људски живот? Да ли је то исход мале разлике у времену, чак и ако су зачети у истом тренутку?”. Свети Григорије сматра астрологију за празноверје и безумље и наводи следећи пример: астролози су му рекли да особа која се роди у знаку водолије током живота буде рибар, док је он у пустињи сусрео многе водолије, али ниједног рибара. У Персији, када се цару роди дете и постане принц, кажу да је то узроковала његова звезда; свети Григорије, међутим, поставља питање: „Ко може да израчуна колико је робова рођено у истом часу и тренутку када и цар? Јер синови царева, рођени у истом тренутку када и робови, добијају царство, док робови, рођени истовремено када и они, умиру као робови”.

Астрологија се појавила у Вавилону пре 4000 година. Била је утемељена на тадашњем астрономском систему, према којем се Сунце окреће око Земље, а не Земља око Сунца. Година је била подељена на 12 месеци, од којих је њих 6 имало по 30, а 6 по 29 дана, што чини 354 дана, тако да је једном било потребно да уведу и 13. месец. Желим да укажем на следеће: особа која је према нашем календару рођена у априлу, тј. у знаку овна, према њиховом календару би била рођена у знаку риба или водолије, јер ми идемо за месец дана испред њих. Према томе, све што сте прочитали о себи је погрешно, јер сте читали податке за погрешан месец. Вавилонски астролошки календар, дакле, за месец дана заостаје за нашим.

У својој Историји цивилизације Вил Дурант назива астрологију једним од многих сујеверја прошлости које још увек цвета и у наше време. Међутим, на бесмислицу свега тога најбоље је исказао Шекспир: „Такво је помодарство света, и када немамо среће, за своје невоље оптужујемо сунце, месец и звезде; као да смо ниткови по нужности, будале због небеске принуде, варалице, лопови или учитељи због владавине сфера, пијанци, лажови и прељубници због присилне покорности планетарним утицајима”. Сумирајући суштинске аспекте људског достојанства, св. Григорије из Нисе исправно каже да, уколико смо само оруђа небеских кретања, ми немамо слободну вољу: „А човек, ако изгуби слободу, изгубио је све”.

Другим речима, ако човек није слободан, онда и није човек.

Превод: Антонина Пантелић

_________________
Ја не одлучујем да ли ћу ићи у битку по томе колика ми сила прети, него по томе колику светињу браним!
Астрологија као Астролатрија 8r-jedans Кликни на анимацију
ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΒΑΣΙΛΕΩΝ ΒΑΣΙΛΕΥΩΝ ΒΑΣΙΛΕΥΣΙΝ
Србин_православац
Србин_православац
Admin


Назад на врх Go down

Назад на врх


 
Permissions in this forum:
Не можете одговорити на теме у овом форуму