Умрежавање

Страна 22 of 23 Previous  1 ... 12 ... 21, 22, 23  Next

Go down

Умрежавање - Page 22 Empty Re: Умрежавање

Порука  ivan on 24th August 2019, 13:25


У духу се осјећа слава Бога
Уста напуни славом Божјом кад стану пред тобом вукови умни; у циљу да извуку ријеч из срца рањеног отуђивачким ријечима и дјелима. Да, ништа се не дешава без Божијег промисла, и зато слава Богу; све што се дешава са тобом – слава Богу, али од срца слава Богу! Не бјежи од тренутка у неки други, љепши; а што ће ти љепши од сад и ту (пажњом у духу). А шта дух јесте? То дио срца је; онај дио додира срца пажњом срца са горње стране – врата срца! Док споља у 21. Вијеку пакао вреба свуда око борца; само тражи да се сагласиш са њим. Овај пут ми говоримо о сагласју језика и срца пуног славе Божије у односу на дешавања око нас. Било што да се дешава са нама или око нас – слава Богу! Да срце чује језик и да језик чује срце – слава Богу! То свето сагласје ума и срца; гдје у срцу мир и радост бије онога свијета. Ту, у слави Божјој ми доводимо енергију Божју у свој живот; дешавања око нас знају да одвуку пажњу; то Нови Свјетски Поредак тражи да се сагласиш са злом које доноси Ново Вријеме ради свога добра, тјелеснога наравно!? Али мисли, те мисли отуђивачке, мисли о отуђивачима, оне одвлаче пажњу од главне мисли: сјећања на Бога. То значи да требамо пазити на мисли о отуђивачима и стопирати мисао која није главна мисао. Јер овај свијет је отуђивачки и зато води рачуна на заводљиву технологију и мишљења о људима који одвлаче пажњу од Бога увлачећи нас у мисли смутљиве. Јер кад се пажња смути како онда рећи: Слава Богу за све? Мисли отуђивачке одвлаче пажњу од себе и разарају личност; и зато такве мисли нека ћуте пред мислима молитвеним. Јер мисли отуђивачке су м Умрежавање - Page 22 454542 Умрежавање - Page 22 454542 Умрежавање - Page 22 454542 исли о пролазном ( о неком човјеку који нам разара мир или мисли о систему које одвлаче од Бога ); док мисли унутрашње оне благочестиве имају почетак али немају крај у Добру. Мисли отуђивачке побјеђују се мислима о призивању Христа у духу. Јер мисли које рањавају срце су наметљиве, ти зли духови из људи што роваре по земљи нашег срца; али све је у мислима, јер су умни вукови – мислени вукови; и зато стопирај наметљивце Христовим Именом у мјесту гдје се слави Господ, а то је у духу, зар не? Ту, у духу, осјећа се слава Бога; то је онда кад призивамо име Божије у пажњи духа и борац осјећа сагласје са Небеским свијетом који кличе: свјат, свјат, свјат Господ Саваот. Срце је мјесто праве славе; то је онда кад се ум погружи у срце, а срце пуно љубави према Узроку радости и мира! И, тако, дочекај све што ти се дешава, и добро и лоше, на славу Божју у пажњи духа; и кад ти наметљиве (грубе, отуђивачке) мисли (а могу то бити зли језици) окупирају ум нека ћуте зле мисли (замрзи их) – да би проговорила слава Божја! Тако завладај језиком да са бистрим оком које је усмјерено у дубину срца (на славу Божју), на том путу стражиш и језик који на све што се дешава са борцем одговара: слава Богу!

ivan


Назад на врх Go down

Умрежавање - Page 22 Empty Re: Умрежавање

Порука  ivan on 28th August 2019, 18:58


Да се мисао и виђење не помичу од Господа
Дакле, постоје двије стране дјеловања. Унутрашње, што иде од бистрог ока до срца јуначкога; и спољашње антидјеловање што иде од ока залијепљенога погледом за нешто споља, што привлачи поглед. Стражење увјек иде од ока и од енергије упућене ка унутра или споља; и по томе се језик одређује да ли ће се стражити или пустити да прича из сувишка срца. Сувишак срца значи допуст да неки други (зли) дух стражи над нашим духом; то је онда кад молитвено не стражимо над собом (духом). Људи, енергија живота (у срцу је живот) сабира се у срцу; само треба настројити душу своју како ваља, да се енергија Божија не би растакала на енергију оспољивачку! Јер мисли се саде у срцу (земљи срца), и зато се пажња чела и ока уливају у пажњу срца које се пуни благочестивим мислима; и, ако срце пуниш молитвама оно ће дочекати и добро и лоше са пуно благодати у срцу! Богатство је у срцу, које се чува молитвом у пажњи духа; сталном пажњом на дух и на том мјесту Христовом молитвом и непрестаним сјећањем на Христа; ал' помакне ми се мисао са мјеста стражења на увреде и овосвјетска завођења; тражећи своју правду – губим правду Божију! И зато молитвена веза са Богом у унутрашњој пажњи раскида везе са овостраним завођењима! Тај смисао одбране своје правде и то да је 2 плус 2 = 4 ствара муку срца; борац се не треба бавити математиком и логиком овога свијета.. он треба да умре за своју правду и нека изгуби СВЕ на овом свијету – само да придобије Бога! То значи да се не везује са тијелом и тјелесним жељама; јер правда моја је правда моја, али не и правда Божија! Ја знам да желим задржати посао, и то добар посао, али ми за то треба да уђем у систем и прихватим Биометрију, картице и допустим да ми ум контролише Звијер; за узврат ћу добити поштовање и многе ствари што су идолопоклонички мучитељи обећавали мученицима у замјену за поклоњење идолима. Па мученици нијесу прихватили адски мамац и прихватили систем идолопоклоничког размишљања. Данас у отуђивачком и непажљивом Новом Времену маса је отишла, за захтјевима Новог Времена; и због угодности које носи Ново Вријеме спремно је да избрише све из сјећања што угрожава сјећање на материјална добра. И у тој борби за тијело и тјелесне жеље борац молитвом брани душу од духова злобе који су насрнули у тежњи да му окупирају ум. Зато води рачуна на очи; како очи гледају... да ли очи гледају тијелу се покоравајући (гледајући у тијело и тјелесне жеље); што значи, имају ли пажњу на овострано (2 плус 2 = 4), или очи пажњу дају Духу, а то је десно (у нама) да се мисао и виђење не помичу од Господа! ''Јер Давид говори за Њега: Господа једнако гледах пред собом: јер је с десне стране мене, да се не помакнем;'' Дела 2,25.
Умрежавање - Page 22 996721 Умрежавање - Page 22 996721 Умрежавање - Page 22 996721

ivan


Назад на врх Go down

Умрежавање - Page 22 Empty Re: Умрежавање

Порука  ivan on 4th September 2019, 12:34


Живот није ван себе, већ се у срцу крије
Суочити се са болом, не бјежати од бола; у пажњи чеоног дијела главе мислити о небеском, јер енергија притиска пажње на чело отвара пут до духа у нама; гдје Прави Дух чини да мислимо Духом, што јесте благодатно мишљење; а та бол је од отуђивачког свијета, кад му се поклони пажња, јер скреће пажњу са Небеског! Данас је свијет Паклу одан, што јесте чврста везаност за тијело; јер тијело хоће да гледа и духу да види не да; тијело се веже за поглед замрзнут за објекат страсти; док дух, о тај дух, у Духу благодат види и смирује се у виђењу благодатном; коме чежња за унутрашњим Небом води. Дух тјелесног блуда и прељубе (од Бога) ствара бол душевну; јер мисао одступа од чежње за Небом у пажњи духа; и приклања се тијелу и вансебним страстима. ''Но имам на тебе мало, што допушташ жени Језавељи, која говори да је пророчица, да учи и да вара слуге моје да чине прељубу и да једу жртву идолску.'' Откр. 2,20. Зато, не допусти тијелу да гледа, јер оно ће видјети објекат за задовољавање својих страсти; а тјелесне страсти везане су за идол, разлог духовне и тјелесне прељубе; видите, тај идол је тијело које нас веже са животињским свијетом, сјећате ли се златног телета? Гледајући очима тијела човјек се чврсто веже за овај живот, јер види све што тијелу годи; и дух заобилазећи, што јесте вјечност у себи, таштину налази. Већ, очима духа борац види свога мртваца и каје се због небудних покрета тијела (мртваца); сјећајући се смрти он духом гледа све у односу на смрт тијела. Јер зна свакога трена може умријети, не представљајући себи дуг живот у мртвацу; и само молитва у духу и чежња за Небом смирује од неразумних тежњи за овостраним вансебностима. Тијело се смирује у духу; у тој пажњи унутрашњој, која јесте духовна будност, дешава се молитва! Свако искушење од стране отуђивача (тјелесних или бестјелесних) да дух изађе из унутрашње пажње и са тим се узнемири (отјелеси) у духу нестаје; гдје Дух види што не виде бриге овога свијета! И ту, у духу, је ''Божије мјесто'' израиљских стараца кад им се на Синајској Гори Бог јавио. Не излази се из духа (унутрашње пажње) да би се тражио Бог; него се остаје у духу да би се нашла благодат! Да, ту, у духу је обиталиште борца; ту, у непрестаној пажњи на вратима срца је мјесто смирености; већ, ван духа је мјесто отуђености; о, колико пута отуђимо пажњу од себе и уђемо у простор немира; и зато је оно Бог, Бог, указујући на ''Божије мјесто'' уствари позив да се вратимо на мјесто стражења над собом кад пажња одлута пут мјеста отуђености. А ту, кад нам се мисао заустави на мјесту отуђености станује бол срца и патња; станује мир у немиру и компромис са ђаволом; станује радост и срећа у несрећи отуђености, станује испуњеност у чулима и у бијегу од себе у забаве и лажне представе живота. Заиста, живот није ван себе, већ се у срцу крије; зато сваку бол дочекај у духу, на ''Божијем мјесту'', што је локација за благодатну смиреност.
Умрежавање - Page 22 454542 Умрежавање - Page 22 596189 Умрежавање - Page 22 596189 Умрежавање - Page 22 596189 Умрежавање - Page 22 454542

ivan


Назад на врх Go down

Умрежавање - Page 22 Empty Re: Умрежавање

Порука  ivan on 12th September 2019, 12:01


Да срце не би бољело, срцу се приклони
''А Бог рече: Не иди овамо. Изуј обућу своју с ногу својих, јер је место где стојиш света земља.'' 2. Мој. 3,5. На гори Хорив јави се анђео Господњи Мојсију; у пламену огњеном из купине која је горела а није сагоријевала. То је ПОГЛЕДАО Мојсије, али његова радозналост била је мисао из овог свијета. Изуј обућу своју, рече му Господ у циљу да се остави мисли из овога свијета и да пази на ријеч Господњу. А мени и теби лако мисли одлутају за мисленим или визуелним погледом, срце да те заболи јер си напустио (пажњом) ''Божије мјесто'' о ком су Јеврејски старци говорили. Зато води рачуна о штимовању пажње! Прво да имаш бистро око, што је оштар поглед у пажњи очију; да видиш Бога испред себе, а не неког скретничара пажње од Бога! Призивајући Бога у себи (у унутрашњој пажњи) и испред себе ћеш га видјети - благодатним погледом из бистрог ока срца! Већ из мутног ока ван срца се види да човјек лута мислима; и имајући бригу, рецимо, не види ништа испред себе! А да срце не би бољело, срцу се приклони; то је унутра кад пажњу усмјериш пут срца, гдје права радост и срећа јесте! Пажња на чело значи да је чело срца; пажња на очи значи да су очи срца! Већ непажња на чело (ум) и очи значи да се очи и ум отуђују од срца (унутра је испуњеност животом); и улазе у тешки сан лењости очију и ума ван нас. У срцу је живот, и зато битку за душу побјеђујеш у срцу призивајући на том мјесту Христово Име; Христос је побједник! Ти нема што да тражиш вани, вани је 21 вијек; слава у спољњем уређењу унутрашњости која слави себе у себи (егоизам). У срцу је живот, прави осјећај живота, и зато пажњу смјерај ка десно, гдје је земља срца; која се брани молитвом и постом и благочестивим мислима, што у срцу сију се пажњом на земљу срца; а земља срца се треба бранити од засадитеља пакла; што скрећу мисли на вањска дешавања, гдје се срце отуђује од мира Божијега у нама. И остати унутра, у унутрашњој пажњи, гдје осјећање Бога и молитва живи – то је императив борца! Јер изаћи из себе значи бити доступан оспољивачима 21. вијека. Спољашња пажња се бори да угуши унутрашњу пажњу; то је рат сјећања за сабраност усрдности или расијаност вансрдности мисли, ријечи и дјела. Ђаво присјећа на вансрдно дешавање (ван духовног простора); и зато ум треба да изврши подвиг сјећања на Бога у духовном простору; док ми читамо Псалтир, рецимо, демон се бори да нас одвоји од пажње на Бога у срцу на сјећање о отуђивачима; на нама је да се сјетимо Бога у срцу, рецимо ''Бог, Бог'' у себи, указујући на ''Божије мјесто'' у нама! Јер умни непријатељ присјећа да би отуђио пажњу од близине Бога; и зато ''Бог, Бог'' указује на дубину смирења; кад отуђивачи око нас вичу, ударају, чупају косе не би ли нас присјетили њихове близине одаљујући нас од сјећања на Бога у духу. Ђаво нас присјећа нечега што буди страсти у тијелу; ми се сјетимо Божјег простора у нама и ка њему усмјеримо наше молитве!
Умрежавање - Page 22 454542 Умрежавање - Page 22 454542 Умрежавање - Page 22 454542

ivan


Назад на врх Go down

Умрежавање - Page 22 Empty Re: Умрежавање

Порука  ivan on 20th September 2019, 17:42


Тијелом гледају не знајући за очи срца
Буди у срцу, у пажњи духа који гледа на перспективу срца (дубину срца); као што посматрач са брда гледа на перспективу града. Стражи се унутра, мора се знати, а никако споља! Док около маме пажњу слуге спољашњег уздаха, држи се унутрашњег уздаха! Ту у унутрашњем уздаху, борац чува снагу за Свеца Побједника - Христа Бога нашег: '' Снагу моју за Тебе ћу чувати, јер си Ти, Боже, заштитник мој.'' Псал. 58,10. Снага је у духу за чисто срце, а није у послушању тијелу науштрб духу и у име гријеха који се јавља у удима нашим. Мјесто страже гдје човјек мора нон стоп бити на опрезу је у духу; дакле живи и ради у срцу своме! У срцу је духовност, у срцу су уши срца, око срца, додир срца, углавном цијела духовност људскога бића. Зато кад се молимо нека наша пажња буде у срцу, у пажњи духа који гледа у дубину срца. И ето стражење, стража, будност, трезвеноумље се дешава на једном те истом мјесту, а то је у духу за чистоћу срца. Прави живот је живот унутрашњег човјека, сабраног и у уму смјерног ка дубини срца. Кад се молиш мисли о мјесту страже које јесте у срцу унутра. То је твој посао, да будеш у срцу и кад се молиш и кад било што друго радиш ради срцем, ради у пажњи унутрашњој. Па да, опет и увијек смириће те оно што је Дух Свети дао човјеку при постанку када је постао ДУША ЖИВА: ''А створи Господ Бог човека од праха земаљског, и дуну му у нос дух животни; и поста човек душа жива.'' 1. Мој. 2,7. И ето, у сваком удаху унутрашњем (у духу) борац се држи смиреносзи у Духу Светом. Јер око тебе вребају спољашњи уздаси, слуге тијела и тјелесних карактеристика које имају уздах али не смјерни но понесени за нечим споља. Много су велики улози пред нама; улог човјека је његова вјечност и лично испуњење Духом Светим. Данас око нас, кажем вам, су људи спољашњег уздаха, непријатељи Божији, због њихове одлуке да буду пријатељи гријеха. Данас су људи тјелесни, што одваја човјека од Бога, јер слушају тијело у сластима његовим. ''Да не царује, дакле, грех у вашем смртном телу, да га слушате у сластима његовим''; Рим. 6,12. Тако да је данас свијет зашао у тијело, што значи да је душа постала објекат; схватате ли, постала је душа ствар узимањем адских докумената. Знам многи кажу није то ништа што узимају биометрију, јер тијелом гледају не знајући за очи срца. Али нама, борцима, важно је да се држимо унутрашњег уздаха кад навале демони тјелесни и бестјелесни са њиховим оружјем које јесте спољашњи уздах. А шта је то спољашњи уздах, то је кад видиш скупо ауто или неку бљештаву спољашњост, па уздишеш за њиме а пренебрегнеш унутрашњи уздах који јесте духовни уздах, а то је већ чежња за Богом.
Умрежавање - Page 22 454542 Умрежавање - Page 22 454542 Умрежавање - Page 22 454542

ivan


Назад на врх Go down

Умрежавање - Page 22 Empty Re: Умрежавање

Порука  ivan on 25th September 2019, 17:33


Број којим препознаје компјутер свога (''ја сам твој – да ти си мој'')
Да изгубим Бога из себе због тебе. Духа скривеног (погребеног) у тијелу отуђивач врши своја послушања свијету, тијелу и ђаволу. Осјећање веже за новац, људе, посесивност... углавном за нешто споља; док је унутра неосетљив за Бога, јер није окренут ка унутра (ка себи). Као што је написано: Даде им Бог духа неосетљивог, очи да не виде, и уши да не чују до самог данашњег дана.'' Рим. 11,8. Указуј пажњом на срце кад дођу у уши гласи оних који јесу слуге свога тијела и лењости за своје сопствено спасење. Такви повлаче своје мете у себе; своју несабраност и нестражење над собом (духом) али стражење над тијелом и тјелесним угодностима. Слуге спољашњег уздаха убацају у слух борцу нешто да поремете стално вођење рачуна на удах у духу (што јесте унутрашњи уздах); али ти стално указуј на срце и тако се молећи, и тако радећи, и тако се за душу борећи, за вјечност.. све смирено унутра, у духовном (Божијем) простору. Убаце ти мисао ''крив си'', ти стално води рачуна на унутрашњи уздах, што јесте удах у Духу и призивај Христа, мислећи о Христу! Јер ко скреће мисао са Христа на себе то је антихрист; и зато чувај Бога у себи трепетним страхом; да Га не изгубиш из себе, Бранича свога, удаљавањем од себе унутрашњег уздаха. А гдје? У слијепе погледе (погледе ван себе) и у уши затиснуте као у глуве аспиде. Повлачење у злобу невјерничку и уплашење или озлобљење је због поистовјећења са осјећањима оспољивача. Заиста бистро око срца и унутрашњи уздах спречава улазак спољашњег уздаха; који јесте везање осјећања за нешто споља. Док осјећања своја вежи за Христа, ти у свијету оспољивачком немаш пријатеља; зато буди спреман у Христовој молитви да будеш лишен свега; али чврсто се вежи за Христову молитву у унутрашњем уздаху! Затвори врата ума за покретање ума ка споља пажњом на чело; и диши унутра да ти дах не излази са пажњом напоље (задржи дах у себи, да га не растачеш на спољашње уздахе)! ''Да се не дате ласно покренути од ума, нити да се плашите, ни духом, ни ријечју, ни посланицом, као да је од нас послана, да је већ настао дан Христов.'' 2. Сол. 2,2. Зато немој да губиш Христа из себе ради неког тебе, што те наговара да узмеш биометриске документе; јер подвиг Христове молитве не прекидај под пријетњом смрћу, и под пријетњом крајње биједе и смрти од глади или неке насилне смрти! Христос је твој род, а није ти род онај који те одрођава од Христа; позивајући те на мијењање имена добивеног на крштењу бројем звијери; који јесте број којим препознаје компјутер свога (''ја сам твој – да ти си мој'').
Умрежавање - Page 22 454542 Умрежавање - Page 22 454542 Умрежавање - Page 22 454542

ivan


Назад на врх Go down

Умрежавање - Page 22 Empty Re: Умрежавање

Порука  ivan on 2nd October 2019, 16:09

Умрежавање - Page 22 996721 Умрежавање - Page 22 454542 Умрежавање - Page 22 996721
Под цијеном смрти не излази из простора срца
Мисли послате од вукова мислених што срце немиром поробљавају, унутрашњим уздахом се гуше; јер мирно срце се вођењем рачуна на удисај у пажњи духа успоставља. Пробудиш се ујутро са тешким осјећањима у срцу, јер мисли те гоне из себе или просто у срцу ти је непријатно; то јутарњи демон, демон после буђења, врши препад; ти обрати пажњу на удисај у пажњи духа и демон те неће узнемиравати! Уосталом унутрашњи уздисај и молитва Христова у њему утјеху дају од оспољавања многих која рањавају срце. ''Господе, по мноштву болова мојих у срцу моме, утехе Твоје обрадоваше душу моју.'' Псал. 93, 19. У пажњи чела, у пажњи ока прати удисај, издисај; да не одлута дах у спољашњи уздисај за мисли отуђивачком, рецимо. Задржи дах у себи, да не би зао дух дисао тобом. Умне нападе од стране тјелесних или бестјелесних безумника дочекај у пажњи чела; јер они се упињу да се поистовјетиш са њиховим безумљем; не би ли отели унутрашњи уздах, ту везу са Богом и оземљили срце претворивши га у неразумно срце. Пажњу чела погружи у дубину срца, и пажњу на очи утопи у пажњу духа; то кад се молиш, бдиш или било шта друго радиш; и не излази из себе, да би непажњом на себе стекао правду, мир и радост! ''Не тражи ништа ван своје душе - све је у њој. Тражи срећу у своме срцу, ако је тамо нема - нигде је нећеш наћи.'' Свети Филарет. Пажња на чело (притисак пажње) пада у срце и пажња (притисак) на очи пада у дух; јер да није тако пажња би излијећала из себе и очи би лутале у простору ван себе. Али има бол срца која указује на то, да треба наћи разлог – зашто боли срце? То Бог из Духовнога свијета указује на нешто, што узнемирава духовни свијет срца; на неку замку за дух која од споља долази; и то никада не треба пренебрегнути, јер Бог укаже на то - зашто боли срце? И зато се треба обратити Духу из срца и остати у пажњи срца; јер напољу је вук који одвлачи срце од спасења, избацујући дух, а са духом и срце напоље! А ти обрати пажњу Богу у срцу, јер вук хоће да ти ишчупа Бога из срца и у њему усели немире; зато те боли срце, које каже: не удружуј се са онима који су кадри да убију Бога у теби! Под цијеном смрти не излази из простора срца; под цијеном многих рањавања срца.. проћи ће; не излази из простора срца, јер напољу су звјери! Па бол срца, од Бога послана,ће ти рећи која је граница коју не ваља прећи; јер је угрожен духовни живот, тражењем материјалног живота ван духа, у магији биометрије. Јер, кажем вам, Бог шаље упозорења кад је угрожен духовни живот срца! Зато не излазите из простора сабраности (присебности) ни кад рат вреба да вас извуче; ни људи кад хоће да вас увуку у материјализам њихових свјетова; ни кад вам смрт пријети, ако не изађете (пажњом) из себе! Унутра је слобода, гдје благодат се осјећа; док споља, споља је бијег од Бога у простор вансебности.
Умрежавање - Page 22 454542 Умрежавање - Page 22 454542 Умрежавање - Page 22 454542

ivan


Назад на врх Go down

Умрежавање - Page 22 Empty Re: Умрежавање

Порука  ivan on 10th October 2019, 17:27


Лична срећа је правда, радост и мир у Богу!
Не знам што да се деси споља, немој излазити из (унутрашње) молитве! Пусти Христа да се бори за тебе, призивајући Име Његово ти води рачуна на смиреност срца! Непријатељи твога спасења умножиће се и навалити свом снагом; али, војниче Христов, призивајући Име Христово – поразићеш их! Ти ходаш ивицом провалије, зато гледај куда идеш; спољашњи уздаси су спремни да нападну, као хијене, да отму унутрашњи уздах из борца и оспоље (демонизују) борца. Зато је ход по ивици амбиса (амбис – непријатељска територија) држање до унутрашњег уздаха; и у унутрашњем уздаху призивањем Христовог Имена. Удиши Христово Име у пажњи духа и не бјежи од смрти у Христу! Кад те гуше уздасима спољњим, јер те вребају демони и људи на препад – ти не бјежи од смрти; јер људи спољашњег уздаха гледају да саплету кораке и оспоље борца; а ти се смируј удисањем Христовог Имена у духу и Благодат ће водити твоје кораке! Док други пазе на тебе, да те саплету, ти пази на себе - да се не саплетеш! ''Од сваког пута злог спречих ноге моје, да бих сачувао речи Твоје.'' Псал. 118,101. Лична срећа, у борби за своју душу, она унутрашња, то је оно на што ће ударити људи; који би хтјели да нас утопе у њихову безличну срећу! Безлична срећа је насилна, јер не види Бога испред себе кад инсистира на својој вољи! Лична срећа је она унутрашња; и заиста је блажен онај који нађе истомишљеника на путу Истине! ''За срећу своју држим, царе Агрипа! што се данас пред тобом одговарам за све што ме потворају Чивути,'' Дјела. 26,2. Лична срећа је правда, радост и мир у Богу! Она не излази из личности, а дух је личност! Зато ви који сами војујете силом прилика, нисте сами, јер пустиња је ваш дом! Ту, у духу је ваш живот; у духу који гледа у дубину срца, тамо гдје је врело и сабраност цвјета; то је ваша пустиња у коју требате (пажњом) ићи; јер срце је или сабрано у Богу или расијано по свијету. "Срце је хладно кад је расејано." (Отац Тадеј). И стално ту, у духу, молитва ка дубини срца, гради живот духовни, коме нема краја. Какав је то живот? Живот славе и слава живота у Духу! То је живот удаха у духу, који спаја са Царством Небеским, само осјети тај удах унутра! Да, ја ти причам о путу молитве преко унутрашњег уздаха; и кажем ти све што погодује молитви! И зато ти напомињем пажњу на чело и мисао о молитви у пажњи на чело као припрему за молитву; и пут од бистрот ока и пажње на чело, преко унутрашњег уздаха до дубина срца. И то је срећа- приближавање Богу у нама; са подвижничким животом, а подвижнички живот је стално удубљивање у себе; и што је теже споља то је већи разлог за удубљивањем у молитви; и никако за изласком на површину, гдје површни живот и површна срећа (срећа од напољу) гуше дух у нама. "Срећа се налази у нама самима и блажен је онај који то схвати."Св.Нектарије Егински.

ivan


Назад на врх Go down

Умрежавање - Page 22 Empty Re: Умрежавање

Порука  ivan on 16th October 2019, 00:02


Дјелатност у спољашњем уздаху је прељуба од Бога!
Љубав, о, та љубав – права љубав! То је љубав према Богу, јача од љубави било какве друге! У љубави постоји страх да не изгубиш предмет своје љубави; и по томе страху може се видјети ко је то кога највише волиш. Не претпостави ништа љубави према Богу! Љубав према себи, према тијелу (тјелесном себи) данас многи претпостављају љубави према Богу; љубав према тијелу као према извору љубави, гради посебну везу између тијела и душе; та везаност рађа многе заблуде, и у крајњој линији доводи до (само)убиства. ПоГРЕШНА љубав је љубав према најрођенијима заобилазећи Бога; турчили су се многи фамилије ради и губили име због лакшега живота; примали бројеве звјериње, не видећи магију губљења имена и освјетовљење (оскрнављење) ума; а иза свега стоји љубав према тијелу и тјелесном, што повлачи мржњу према духу и духовном. ''Господ испитује праведника и безбожника; а који љуби неправду, мрзи душу своју.'' Псал. 10,5. Прати унутрашњи уздах, који је молитвени уздах, кад наиђеш на неку препреку или дођеш у неку ситуацију која напор иште; јер тај уздах је вапај за помоћи Божијом! Када немаш снаге, хране, воде; кад врућина пржи ил хладноћа тјера да изађеш (пажњом) из себе прати унутрашњи уздах! То је у ствари удах у Духу, од Којега тако тражимо снаге да пређемо препреку. Обрати пажњу на унутрашњи уздах кад нека мисао или тјелесни отуђивач одвраћају пажњу од срца молитвенога! Људи, улог је велики! Молитвеним подвигом у унутрашњем уздаху борац чува благодат; без које љубави нема, а камо ли вјечног спасења! ''Више скрушености због грехова приликом набрајања зато што је то неопходно. Више молитвених уздаха из срца при читању молитава јер је и то потребно.'' (Свети Теофан Затворник). Видите, треба добро пазити на себе унутрашњом пажњом; јер пред нама су људи и демони који пазе на нас, у циљу да се спотакнемо и паднемо у гријех непажења на себе! Док ван себе су немири спољашњег уздаха за туђим и туђом пажњом; туђом пажњом јер се не држимо унутрашњег уздаха! Не плаши се слуха уха које чује отуђиваче, но упоредо са слухом уха унутрашњим уздахом се храни; то ће ти дати унутрашњу љубав и смиреност и чежњу за Богом, као Помоћником својим. Буди што чешће у унутрашњем уздаху; јер то је молитвена веза са Извором љубави у нама! Тако црпимо енергију живота, од унутра; видите ли сад пажњу на чело и очи како се погружавају у дубину срца (смирења) тражећи Воду Живу? Уже је дах животни који извлачи Воду Живу; која јесте Благодат, из бунара (срца) Љубави. Молитвени уздаси из срца се црпе, јер дјелатност у спољашњем уздаху је прељуба од Бога!
Умрежавање - Page 22 454542 Умрежавање - Page 22 454542 Умрежавање - Page 22 454542

ivan


Назад на врх Go down

Умрежавање - Page 22 Empty Re: Умрежавање

Порука  ivan on 23rd October 2019, 01:17


У бистром оку срца видимо Бога
Не заборавите, дах у духу откуцава у срцу вјечну садашњост; само осјети удах у Духу гдје вјечна садашњост у нама благодаћу осјећа Бога! Буди упоран да осјећаш удах у духу, кад спољашњи уздах упорствује да нас избаци из себе; јер се много труди да торжествује над нама. Пажња на себе је пажња на унутрашњи уздах; а то је молитвени (духовни) уздах из срца кога често требамо осјећати у духу. Спољашњи уздах из људи и демона тежи да угуши унутрашњи уздах борца; спољашњи уздах стресних ситуација, рата рецимо, умирује се у вођењу рачуна на унутрашњи уздах; расијаност мисли по свијету осљепљује око, лијек је у бистром оку унутрашњег уздаха. И кад мисао спољашњег уздаха хоће да те одвуче на своју страну, ти се држи унутрашњег уздаха (ти се смири у унутрашњем уздаху). Бистро око срца, тај поглед на удубљење испред нас у пажњи очију, у унутршњем уздаху добија снагу благодатну; коју треба чувати, јер отуђивачки језици, као мачеви оштри ријеч злу казују; у циљу да срце борца изгуби благодат. И зато, браћо, чувајте благодат, јер се лако губи у мору отуђености од себе; јер у нама је Бог Који даје благодат, само останите у духу који гледа у дубину срца! ''Испитиваше безакоње, истрошише се испитујући истраживања. Приступи човек, и срце дубоко,'' Псал. 63,7. Кад неко гледа густу маглу испред себе, па се гуши у невидјелици; или кад га чула гоне на бијег од даха животног у страх од гушења, зашто? Па не види у пажњи ока у дубину срца које ликује; не види Бога, схватате ли?! Како? Осјећањем горућим за Богом унутра; које у унутрашњем уздаху ствара дух горења осјећања за Богом. Дух горења не за пролазном храном и пићем, већ за вјечном трпезом; која је насупрот оспољивачког отрова, који кида везу с Богом. ''Припремио си преда мном трпезу, насупрот угњетавача мојих. Намазао си уљем главу моју, и чаша Твоја напајајућа је као најјача.'' Псал. 22,5. Знате ли што је то благодат? То је осјећање испуњености срца Духом Светим! Док у гњеву, сујети, саосјећањем са системом звијери.. благодат се губи! Јер удах у Духу (пажња на удах у духу) јесте дисање из духовног простора; док искљученост пажње на удах у духу води гушењу; у бијегу од себе и хватању за спољашњи уздах. Спољашњи уздах је трчање за богом ван Бога; док унутрашњи уздах је призивање Имена Божијег Духом Светим Кога чувамо од себе оспољенога. Осјећај живота је у духу; док је пуноћа осјећања животних у срцу; зато у духу пажњу чувамо Христовим Именом. У пажњи на чело сјећамо се Бога; док осјећање у нама гори од славе Бога. У бистром оку срца видимо Бога; и пажња на очи иде до виђења даха у Духу који гори славом Бога. Унутрашњи уздах, тај удах у пажњи духа, који јесте удах у Духу, чини то да из дубине срца борац са умиљењем уздише; прикупљајући тако благодатну снагу за духовни подвиг у Богу!
Умрежавање - Page 22 454542 Умрежавање - Page 22 454542 Умрежавање - Page 22 454542 Умрежавање - Page 22 454542

ivan


Назад на врх Go down

Умрежавање - Page 22 Empty Re: Умрежавање

Порука  ivan on 29th October 2019, 18:12


Мисли се повезују са унутрашњим уздахом
Немолитвене мисли су мисли ван молитвеног (унутрашњег) уздаха ; оне гуше уздах из дубине срца; јер тамо је Пнеума, што јесте испуњеност Духом Светим. Велика је разлика између унутрашње, пнеуматичне, љубави и спољашње немолитвене љубави. Пратећи унутрашњи уздах ми се молимо; и смирено наступамо на главу змије, смиреношћу која није од нас, благодатна смиреност је то! У пажњи очију упоредо и унутрашњи уздах да буде; у пажњи чела упоредо и унутрашњи уздах да буде! Долазе људи (демоноподобни), прваци спољашњег уздаха, пред борцем; у циљу да угуше унутрашњи уздах оспољивачким акцијама; у циљу да борац прати отуђивачки језик и (не)дјела против борчеве личности; драги борци, пратите удах у пажњи духа (унутрашњи уздах) упоредо са акцијама тјелесних и бестјелесних отуђивача! Упоредо са акцијама тјелесних и бестјелесних отуђивача, али не у пажњи на њих; већ у пажњи на чело и очи пратите унутрашњи уздах! И ви ћете бити мирни јер у духу дишете; и у благодатној смирености Бог дјелује преко вас! Што се тиче тјелесних оспољивача, на нама је будемо мирни са њима, колико до нас стоји! '' Ако је могуће, колико до вас стоји, имајте мир са свим људима.'' Рим. 12, 18. Али не плашите се страха њиховог, јер ћете тако изгубити страх Божији; зато се трепетно плашите Бога, да не изгубите страх Божји због страха њиховог! Људи, ко се неће плашити људи, ратова, себе у бијегу од страха Божијег, олуја.. ''Много пута сам путовао, био сам у страху на водама, у страху од хајдука, у страху од родбине, у страху од незнабожаца, у страху у градовима, у страху у пустињи, у страху на мору, у страху међу лажном браћом;'' 2. Кор. 11,26. У страху Божијем, да не изађе из страха Божјег и уђе у страх од хладноће вани, о томе прича Апостол; и каже, немој излазити из страха Божијега у страхове тјелесне, јер тијело не дише – дух дише! Мисли се повезују са унутрашњим уздахом, смирене мисли су то! И свака мисао се провјерава повезујући је са унутрашњим уздахом; јер многе мисли рањавају срце демонским стријелама, због неповезаности мисли са унутрашњим уздахом! Уздиши унутра што више, правилно чини унутрашњи уздисај (удисај у пажњи духа); јер неће да буде да примијетиш унутрашњи уздисај кад ти пажњу оспољи било што. Али оће те бољети срце, у циљу да се вратиш пажњи срца; кад одлуташ од себе у таштину, рецимо; или у неку мисао, ријеч или дјело које отуђују од духа. У бистром оку срца ћеш примијетити унутрашњи уздисај; то је уочавање ствари (удубљења, рецимо) испред себе у пажњи очију и праћење унутрашњег уздаха. Ти си тако у духу усидрен, у срцу утемељен, молитвено расположен, у осећањима на Небу! И у страху да изгубиш, брате, унутрашње благо, волији си умријети него се ухватити за замку Антихристову (жиг Звијери, рецимо)!
Умрежавање - Page 22 454542 Умрежавање - Page 22 454542 Умрежавање - Page 22 454542 Умрежавање - Page 22 454542 Умрежавање - Page 22 454542

ivan


Назад на врх Go down

Умрежавање - Page 22 Empty Re: Умрежавање

Порука  ivan on 7th November 2019, 16:05


Из славе Бога дјелуј у славу Бога; изнутра, схваташ ли?
Живот на Небу је живот у вјечној садашњости; а то је у духу, а то је у Богу! Кад причаш причај у духу, кад мислиш мисли у духу; тамо гдје благодат Духа се излива; која даје мир и радост унутра, који су тако страни овом отуђеном свијету. Све ради из оне атмосфере из које призиваш Бога, и слушај свој глас из атмосфере духа; ту, гдје се пажња спушта у дух и Господ шири срце по Његовом благовољењу. Ту, у пажњи срца ум се спушта заједно са унутрашњом пажњом; јер пажња је покрет ума, мисли, схватате ли? Очи су орјентир душе, зато је пажња на бистро око усредсређење на атмосферу духа: ''И ја к Теби, Господе, завапих, и јутром молитва моја претиче Те.'' Псал. 87, 14. Ако је к Теби – то је ка унутра, преко духа до у дубину срчану; и ако вапим, мој глас се чује у духовном простору, јер Бог пази на мој глас ако ја чујем свој глас у пажњи духа! И ту, из славе Бога дјелуј у славу Бога; изнутра, схваташ ли? Из смирености удиши да би смирено мислио, дјеловао, словио и Богу служио; у слави за призивање и исповиједање светог Имена Његовог! Прије сваке ријечи имај пажњу на удах у духу, јер удах у Духу је то! Прије сваке мисли исто. Слушај молитву изнутра; мислим, чуј њен глас у духовном простору, одакле Бог обраћа пажњу на ријеч нашу; свака ријеч, мисао и дјело у слави потиче из унутрашње пажње (духовног простора). Већ ријеч или мисао примљени од вани, примљени су у непажњи на себе; то је онда кад у бистром оку ниси усмјерен на вратима срца; и у непажњи на чело ум лута по вансебности. У највећим нападима на личност, да прихватимо Биометрију рецимо (под цијеном смрти) слава унутра је још већа; та радост до овација у слави Бога унутра и дубоки мир унутра прате борбу за душу борца у славу Христа. Ти нема потребе да излазиш вани да би побиједио биометријске жреце; или прешао било какву препреку која те духовно гуши; довољно ти је да останеш у духовном простору и не излазиш (пажњом) из себе. И кад гледаш непријатеље, гледај да видиш оштро у пажњи ока; то је умна пажња која се истовремено подудара са умном пажњом на дух. И тако (у тој атмосфери), држи се молитве као пијан плота! Држи се Христове молитве у унутрашњем (молитвеном) уздаху. Осјети услађење чувства у разумијевању молитвених ријечи; то услађење, благодатни мир и радост до овација у пажњи срца када срце чује молитвени глас; то праћење молитвених ријечи, како у пажњи духа, улазе у дубину срца; тако хранећи срце Именом Христовим. Борац се изнутра брани Христом; услађење чувства је унутрашње, то је кад се срце испуњава добротом, радошћу, миром; и то је све Христово! Да, тада се срце испуњава Христом: ''Све од Тебе очекује, да им дајеш храну на време, кад им дадеш, они се окупљају. Када отвориш руку Твоју, све и сва се испуњује добротом.'' Псал. 103, 27-28.
Умрежавање - Page 22 454542 Умрежавање - Page 22 454542 Умрежавање - Page 22 454542

ivan


Назад на врх Go down

Умрежавање - Page 22 Empty Re: Умрежавање

Порука  ivan on 15th November 2019, 17:50


Молитва је живот која се пажњом на себе остварује

Све је у молитви; а молитва у духу (унутра); зато затвори се у ријечи молитве – и моли се! ''Док се закључава у речи молитве, ум привлачи срце да га подржи.'' Свети Игњатиjе Брјанчанинов. Приликом умних (мисаоних) напада на молитву и молитвено расположење.. пажња на очи и унутрашњи уздах истовремено доносе мир у срце; видите, молитва је живот која се пажњом на себе остварује! ''Закључај ум у речи молитве које изговараш и сачуваћеш га у пажењу.'' Свети Игњатиjе Брјанчанинов. Пажња дела у срцу- молитвена пажња, углавном читајте Јефрема Филотејског; то је смјер борца, који се у пажњи остварује. Смјер дезертера љубави је не ка унутра, ка духу, него ка споља; дезертерима пажња дела у материјалном и за то не могу да схвате значај очувања душе у доба биометрије. Зато брате затвори се пажњом у себе и потражи у срцу Господа; ту је тај мир и ту је та слава што срце чини одушевљеним. Сама мисао у пажњи чела, на молитву у пажњи духа, улива огромну радост у срцу; дезертерима сама мисао на посједовање скупих кола, рецимо, даје смиреност и сујетну радост која је од овога свијета; човјече, молитва је огромна имовина већа од било које имовине споља! Али данашњи човјек се веже за имовину споља пренебрегнувши делање молитвене пажње у срцу. Много причамо о пажњи на чело и пажњи на очи (бистом оку срца); ми то причамо, јер је то важно! Пажња на чело и очи одвајају унутрашњи, благодатни, од спољашњег, недуховног, простора. Унутра је улаз ка оностраном; споља је излаз из себе; а граница јесте – пажња на чело и очи! Што ја то причам? Буди свјестан простора у ком се налазиш! И један и други простор имају силу; све зависи кога пратиш; или Бога, чија сила вуче ка унутра; или ђавола, чија сила извлачи из себе! Ако пратиш модерност ти слиједиш оспољивачку силу; већ ако пратиш ријечи молитве у пажњи духа ти слиједиш силу оног свијета: ''И окусили добру реч Божју, и силу оног света, и отпали,'' Јевр. 6,5. Пажња на очи каже да је ријеч о умним очима душе, јер је пажња умни феномен. Формирање оштрог погледа, који уочава детаље испред себе, у пажњи очију има смјер ка унутра. Та смјерност је и од пажње чела; и ту одвајаш два простора: духовни од материјалног; кад си одвојио (пажњом) духовни од материјалног простора, буди упоран да будно молитвено стражиш у духовном простору. Просто води рачуна да будеш испод пажње чела; ту, гдје бистро око води унутрашњи уздах; погружен у себе, као рудар који тражи благо у дубинама земље. Јер душа се брани од грешника и од сопственог гријеха; јер грешници су биометријски жреци а сопствени гријех је излазак из себе (пажњом) напољу! ''А напољу су пси и врачари и курвари и крвници и идолопоклоници и сваки који љуби и чини лаж.'' Откр. 22,15.
Умрежавање - Page 22 454542 Умрежавање - Page 22 454542 Умрежавање - Page 22 454542

ivan


Назад на врх Go down

Умрежавање - Page 22 Empty Re: Умрежавање

Порука  ivan on 22nd November 2019, 01:07


Рат против готовине је рат против слободе личности
Бистро око срца привлачи ум унутрашњој пажњи! Тамо гдје је Господ, тамо нема умовања по свијету; нема тражења смисла у бесмислу, оспољавања по свијету! Зато пажња при себи значи присебност; непажња на себе значи живот мисленог вука (демона) ком си предао пажњу. Свуда око мене су противници крста који теже да оспоље моју унутрашњост; да, то је мој крст који морам понијети и претрпјети! Јер је речено: ''И сви ће мрзити на вас имена мојега ради; али који претрпи до краја благо њему.'' Мат. 10,22. Затвори се (пажњом) у себе и ту потражи Бога; ено, у срцу се скрио, да би Га ти открио! Тамо, у срцу, је мир благодатни који те чека; само, обрати се срцем Богу! А напољу, напољу је крст свуда око тебе; јер ђаво вреба да изађеш пажњом (умом) вани! Не би ли срце развијавао на многе немире; у циљу да у лавиринту оспољености човјек заборави да се врати самом себи. И зато, затвори се у себе, утемељи се у срцу, и ћути ка споља; и причај из срца, у пажњи духа осјети дах (унутрашњи уздах). Дакле, напољу је крст, који ти је дат да би га претрпио; а претрпјећеш га гледајући на Крст Распетог у оштром погледу бистрог ока срца свог (благодатном погледу)! Слиједити Крст Господњи је благодатним погледом гледати Бога свуда испред себе; док молитвеном пажњом трчати за Богом у срцу! Слиједити Христа у сваком тренутку свога странствовања је носити свој крст напољу; уГЛЕДАЈУЂИ се на муке Христове, Који није бјежао од мука, срамоте и одбачености у немире вансебности! ''Зато Исус, да освети народ крвљу својом, изван града пострада. Зато дакле да излазимо к Њему изван логора, носећи Његову срамоту.'' Јевр. 13, 12-13. Јер непријатељ Крста Господњег је онај који одбацује крст свој; приближујући се онима који не иду ван да носе свој крст; већ иду ван да се одрекну крстоношења, не слиједећи Крст Господњи; да то су они што слиједе моду, тјелесне угодности; док крст, о, то не.. то боли тијело и мисао о тјелесном! Да, одрекао си се Христа, ако слиједиш моду 21 вијека! Мода 21 вијека је рат против готовине; јер је велики гријех плаћати мобилним телефоном! Плаћати разним картицама, тјелесним карактеристикама и електронским новцем! Све ово поспјешује рат против готовине, а тиме против слободе личности; и против ношења свога крста, слиједећи за Крстом Господњим напољу; а како онда формирати мир благодатни у срцу?! Дакле, носи свој крст, слиједећи Господњи Крст напољу; људи ће те тјерати из себе напољу; али крст је остати у духу, док напољу слиједиш Господњи Крст! Човјече, на теби је само да се радујеш у Господу! Господ кроз тебе дјелује кад се радујеш у себи јер трпиш крст ван себе; зато бистро око срца одваја од расијаног ока смутљивих мисли! ''Сваку радост имајте, браћо моја, кад падате у различне напасти,'' Јаков 2,2.
Умрежавање - Page 22 454542 Умрежавање - Page 22 596189

ivan


Назад на врх Go down

Умрежавање - Page 22 Empty Re: Умрежавање

Порука  ivan on 2nd December 2019, 23:54


Чувај душу од оних који не чувају душу
Душа и Христ су ти непходни…то двоје чувај – немој да их изгубиш… (св. Козма Атолски). Душу чувај у унутрашњој пажњи! Од чега? Од тијела и тјелесних чула! Зато води рачуна гдје пажњом обитаваш; да ли у духовном или у тјелесном простору! Дакле, пронађи мјесто, тај простор гдје Дух царује! Јер управо у духу човјековом душа се чува; јер то је мјесто лоцирано у додиру пажњом срца са горње стране; и ту, на вратима срца, борац се приближава Духу владалачком; не без жртве, а то је Христова молитва. Чувај душу од оних који не чувају душу; а не чувају душу они који су предали душу систему звијери да је ''чува''; да би тијело сачували душу продају ђаволу; из страха за тијело (тјелесну душу), пренебрегнуше страх од Бога. ''Који пође да сачува душу своју, изгубиће је; а који је изгуби, оживљеће је.'' Лука 17,33. Схватате ли, ко чува душу на овом свијету, ко се чврсто веже за тјелесну душу, пропада духом у чула! Свуда око нас су тјелесни људи; који се утемељују у тјелесним чулима; који причају тјелесним језиком, језиком везаним за тијело; који мисле тјелесним мислима, далеко од мисли у пажњи духа. А нама јесте речено да останемо у Богу у унутрашњој пажњи, и да не бјежимо у чула! То је мјесто у нама, браћо и сестре, и одатле не треба излазити у просторе вансебне! Од тог мјеста мир и радост бију, који нису од овога свијета,; ТО АКО СМО У УНУТРАШЊОЈ ПАЖЊИ! Тамо, унутрашња слава, прави осјећај живота (осјећај Бога), гуши дисање ада ван нас. Јер унутрашњи уздах, који је молитвени уздах, је уздах срца рањенога за Богом, рањенога љубави Божијом. Тај удах у духу даје благодатну смиреност; и, ако останемо у Богу, ми ћемо заиста живјети унутрашњи (духовни) живот! Живјећемо дисањем вјечности; то је онда кад прескочимо прошлост и будућност у уздисају; јер уз дах у духу увлачиш мисао и осјећај што иде уз њу; мисао у пажњи духа је освештана Духом Светим; само осјети дисање вјечности у даху који се улива у дух и у датом тренутку (сад). Очи које су орјентир душе, прате дах у духу; да, то је улога бистрог ока срца! Заиста, све је у молитви, том светом контакту са Господом. И једино ту у простору сабраности и смиреног трчања за Господом су врата вјечности. Дакле пажња на очи има такву улогу да увлачи у духу дах; док пажња на чело се улива у дух и пажња на очи указује на смјер мисли ка дубинама срца. Видите, бистро око срца је посредник између пажње на чело и пажње на дух (пажња срца) гдје Дух Свети живи; док отуђивач жигом убија Бога у нама, везујуђи нас за тијело. Овако настројење душе је правилно јер води молитвени ум ка Богу у дубинама срца. Ту тјелесно око, подешавањем ока на фреквенцију Неба, прелази у духовно око (бистро око срца); и оно види оно што је корисно за душу, не приклањајући се прохтјевима тијела. ''Оно што је корисно за душу нашу.... у врлини, не обазири се на прохтеве тела, јер је тело непријатељ душе.'' Св. Исаак Сирин.
Умрежавање - Page 22 454542 Умрежавање - Page 22 454542 Умрежавање - Page 22 454542

ivan


Назад на врх Go down

Умрежавање - Page 22 Empty Re: Умрежавање

Порука  ivan on 6th December 2019, 00:30


Чинимо оно што погодује молитви
У пажњи на чело осјети унутрашњи уздах; и мозак ће ти се пунити кисеоником, у ствари Свети Дух ће се приближити ријечима молитве у пажњи чела (ума) које прати унутрашњи уздах: ''Уста своја отворих, и привукох дух, јер заповести Твоје зажелех.'' Псал. 118,131. У пажњи на очи (у бистром оку срца) осјети унутрашњи уздах; и очи ће се пунити атмосфероом из онога свијета (духовном атмосфером). Схваташ ли, живот се дешава унутра; од пажње на чело и пажње на очи идеш ка унутра; унутрашња пажња брани од заводљиве спољашње (немолитвене) пажње! Лијеност очију и чела (мисао водиља) води ка сујетном гледању и мишљењу. Борац пажњу стриктно усредсређује на срце (пажња срца). Ту молитвом вапи ка Ономе Кога осјећа у духу; видите, борац живи унутра стално се припремајући за молитву – живећи у тој атмосфери (духовној). И дочекује све ударе од споља у атмосфери припреме за молитву; ту, у тој атмосфери, борац се смирује (у духу) од свих вјетрова и урагана споља; а споља је све неблагодатно, јер није у Христу. Унутрашњи доживљај живота је прави доживљај живота; јер је благодатан и у љубави Христовој; и зато треба ићи ка унутра, ка себи; не ка споља, ван себе (у бијегу од себе)! ''У онај ћете ви дан дознати да сам ја у оцу својему, и ви у мени, и ја у вама.'' Јован 14,20. Осјети своју апсолутну немоћ пред свемогућношћу Божјом; јер, некад се заиста чини да ми нешто можемо, а не можемо ништа! То што можемо, може Бог у нама! Да волимо, без молитве у духу, ми то не умијемо; ако мислимо да можемо вољети без Бога, приупитајмо себе: куда та љубав води? А љубав је свеза свих врлина, да, унутрашња љубав то је; а ако је унутрашња (у унутрашњој пажњи), онда је и благодатна! Већ, ако идеш да придобијеш љубав од споља, ријеч је о душевној љубави која не види корист за душу. Зато, сви ратови да очуваш љубав благодатну, у пажњи духа (на мјесту подвига) се воде! Сви путеви молитвеног борца воде ка Духу; док около свијет у људима упорствује да извуче борца из молитвене атмосфере; да стане молитва пред говором силе оличене у рату, безосјећајним људима (што не осјећају Бога), демонских нашаптававања и тјелесном дијелу нашег бића. Док се молитвена веза у пажњи духа не смије прекидати, па какве год борбе споља да се воде; ради спољашње борбе не остављај молитву у духу никад! Нека све заћути пред молитвом у теби; ти си властан над својим ријечима, па своје ријечи молитвено и управљај! ''А ја вам кажем да ће за сваку празну ријеч коју реку људи дати одговор у дан страшнога суда.'' Мат. 12,36. А празна ријеч је немолитвена ријеч, зато се вратимо себи и чинимо оно што погодује молитви; не остављајмо молитву у унутрашњој пажњи, и не дајимо пажњу (не поклањајмо се) отуђивачима
Умрежавање - Page 22 454542

ivan


Назад на врх Go down

Умрежавање - Page 22 Empty Re: Умрежавање

Порука  ivan on 10th December 2019, 19:14

У напрегнутој пажњи, борац ОСТАЈЕ у духу
Буди ту гдје се осјећаш најбоље! Гдје би то могло бити? У људима!? Грешка! Сваки је човјек лаж, а и људи су нестални да би били темељ за твоја осјећања! Било гдје у свијету? Катастрофа! Има тако људи који путују у разна мјеста по свијету, само да побјегну што даље од себе. У машти? Мислиш у лажи! У сујети? Буди емоције гасећи осјећања! Па гдје би то било гдје би се борац осјећао најбоље? У кући, дворцу, конформизму, ја па ја, скупом аутомобилу, изобиљу? Та надменост и слично су сатанске замке за оне који мрзе душу своју! У буђењу тијела? Па од тога и Екуменизам, новотарије, секташтва, блуд, среброљубље, убиства, силовања, нарцисоидност. У телевизору, мобилном телефону, компјутерима, екранима? То су вам справе за завођење пажње! У туђим мислима? Таква расијаност пажње је и довела до лаког прихватања броја звијери; немир у мислима, јер су усмјерене на туђе мисли, обезличава и уводи у таму безличности. У забавама? О, проклетства; у себи му је досадно, униније га хвата у самоћи, види пакао гдје је рај; и иде да се забави, да се случајно не би сусрео сам са собом!? У сиромаштву духа човјек се осјећа најбоље; то је оно мјесто (у себи) гдје људска осјећања нису оптерећена спољашњом пажњом. У небјежању од патње која долази од тијела, људи, демона и свијета; то значи у трпљењу, не покретању ума ка вани. Заиста, пребивање у смирености привлачи Бога: ''Вера се састоји у томе да пребивамо у смирењу.'' Пимен Велики. Док је пребивање остајање пажњом (умом) на једном мјесту; и ако тражимо смиреност у срцу ћемо је наћи! Погружен у смиреност борац пажњом пребива у духу и твори молитву, без које је смиреност немогуће постићи! ''Немогуће је постићи смиреност без молитве.'' Старац Тадеј. Док се молитва упућује Духу у духу, борац уочава утемељење у Духу Светом; и пажњом из погружености у дух (из пребивања у Духу) борац не излази; премда оспољивачи вребају да у нестрпљењу извуку борца из простора трпљења (из пажње према себи); борац умом гледа ка Богу у унутрашњој пажњи! Јер у напрегнутој пажњи, борац ОСТАЈЕ у духу; не излазећи вани никад! ''Немогуће је без напрегнуте пажње према себи постићи напредак у добродетељи.'' Ава Агатон. Управо због приближавања пажњом (умом) Богу свети су се одрицали од свијета и свега што је у свијету! Тражећи осјећај утемељења у Богу трпјели су спољашње и унутрашње вјетрове у пажњи духа. Они су патили, гледајући себе и све око себе из перспективе Духа; што значи чували су осјећања у Духу (у унутрашњој пажњи). И, запамтите, без погруживња пажње у духу и ту сталног пребивања (пажњом) немогуће је пребивати у смирењу!
Умрежавање - Page 22 454542

ivan


Назад на врх Go down

Умрежавање - Page 22 Empty Re: Умрежавање

Порука  ivan on 18th December 2019, 23:52

Умрежавање - Page 22 454542 Умрежавање - Page 22 454542 Умрежавање - Page 22 454542
Духовна будност – пажење на себе
Кад очи падну у дух, то бистро око сагледава унутрашњост свога бића. И молитва сама од себе иде, јер тада Дух управља мисли наше. Дакле, пребивај у духу, у простору смирења! То вам је уски простор у вама, клијет, који је насупрот широких стаза вансебности. Колико год да је тешко вани, а знају да буду ратови, сиромаштво, смрти, болести, понижавања, итд, у клијети је мир, јер нас тамо чека Дух Свети! Зато, прилагоди се Богу у сваком моменту свога живота! Зато се пажња штимује, да се приближи Богу, Који је рекао: ''Мир вам остављам, мир свој дајем вам: не дајем вам га као што свијет даје, да се не плаши срце ваше, и да се не боји.'' Јован 14,27. То вам је духовна будност – пажење на себе, будност на себе; то је та територија (духовни простор) коју треба бранити; а брани се трпљењем спољашњег простора у унутрашњем простору! Људи су данас спољашњи, фасадни, и њих унутра нема; то су лутке без срца, јер не иду (пажњом) срцу; да осјете славу ЖИВОГА Бога, да се приближе Богу; да Бог управља њихове кораке; да осјете духовне кораке свога бића, о, човјече! Да осјете благодатни мир и радост, који се осјећа у пажњи духа и трепетном страху да изађеш из те пажње! У срцу је радост кад се пажња у срцу крије; јер то није радост пале природе човјечије; пажња иде срцу са циљем да се тамо споји са Духом у духу. Да нађе утемељење у дубокој радости и миру; далеко од површинских стријела, које лете у простору вансебном; тражећи слабу тачку да се зарију у срце небудног на себе. Да, лажљиве мисли и отуђивачке ријечи су стријеле које стријеле пут срца, у циљу да направе земљотрес у долини мира (са Богом); на пољу чела демони и људи бацају стријеле, не би ли мисао опрљали и тако до срца доспјели оставивши свој пакао (то што имају); и онда се дешава да осјећања срца прате покрети крви, од којих само духовна штета бива. И не само духовна.. ''Немир духа и страсти кваре крв и штете здрављу.'' (Св.Теофан Затворник). Видите, рат је на пољу чела, и пажња се спушта у срце (на духовно поље); тамо гори и сагоријева све стријеле демонске упућене на пољу ума; јер срце је врело од славе Божије само кад пажњу сачуваш у земљу срца - Бог ће ти се открити! Али кад је чело небрањено, не тражећи Дух у себи, онда пламен страсти улази у срце; јер се ум покренуо ка вани, гдје демони вребају небудног на своју унутрашњост. Пажњом се приближи Богу и Бог ће се приближити теби; иди пажњом ка дубини срца, и већ на вратима срца, у пажњи духа Дух Утјешитељ ће те дочекати са даровима; и ту пребивај и Бог ће пребивати у теби! А дар благодатно смирење се осјећа у духу, да би се срцем осјећала снажно слава Бога онога свијета. Дух је та испружена рука, гдје у пажњи духа Дух среће пазитеља на себе (на своју унутрашњост); и тјеши Својим благодатним смирењем онога ко се на овакав начин приближава Богу! Неће погрешити онај ко каже да је благодатна молитва – благодатно смирење, и да благодатно смирење јесте непрестана молитва. Свети Игњатиjе Брјанчанинов

ivan


Назад на врх Go down

Умрежавање - Page 22 Empty Re: Умрежавање

Порука  ivan on 25th December 2019, 16:32


Духовна чула су окренута ка унутра
Ко гледа, ко мисли, ко осјећа, ко прича, ко ради, ти или двојник твој? Јер постоји спољашњи и унутрашњи човјек једног истог ја; и кога пробудиш – он ће и да живи у теби! Док пјесник каже:
Пробуди анђела у себи,
И око себе анђеле буди,
Толико то треба данас-
Да анђели говоре из људи!
А да би то заиста тако и било нови човјек у теби мора надвладати старог човјека у теби! Удахни дубоко, да буде унутрашњи уздисај упечатљив – да би надвладао духовни човјек у себи тјелесног човјека ван себе! Јер духовна чула су окренута ка унутра; док су тјелесна чула окренута ка напољу. И онда задржи дах кад дубоко уздахнеш, што значи дођи до крајње тачке удаха у пажњи духа; и одатле почни своје јутарње правило, рецимо. И држи се молитве у унутрашњој пажњи јер... ''Душа молитве је – пажња.'' Свети Игњатиjе Брјанчанинов. Борац чува пажњу у себи, али потребно је да је САЧУВА; у окружењу спољашњих људи и оспољивачких догађаја; и да се не би оспољио ти се мораш држати молитвене атмосфере у пажњи духа! Јер то је мјесто трпљења (унутрашња пажња) све агресивнијег оспољивачког Поредка, људи мртвога духа са тијелом закопаним у земљу, и нашег спољашњег човјека. Јер, заиста, споља је оспољивачка снага силна, и људи иду на поклоњење (пажње) тој снаги оспољивачкој (екранима, рецимо); и зато дјелују будећи спољашњег (тјелесног, чулног) човјека, што обавезно води смрти духа! Драги подвигопоклоници, подвиг је побиједити самог себе; у мени се боре два човјека; и ја сам зато борац да молитвом у пажњи духа отјерам двојника, са именом, тобоже; као требам бранити спољашњег човјека злом у себи!? Али, не! Отјеравши свог спољашњег човјека подвигом сачувања пажње у духу; остављамо тако простора Богу за дјеловање. "Најјачи је онај човек који успе да победи себе а не друге'' Јован Дучић. Али, браћо и сестре, у том рату са својим двојником (тјелесним човјеком) ми пажњу мичемо са мјеста подвига (са мјеста срца) и онда осјећања навру палога човјека; јер кад се пажња не налази у мјесту подвига – она се налази у гријеху! И немој да те то мучи, само врати пажњу на Дух у унурашњој пажњи; и Бог ће те за тај труд наградити благодатном пажњом; што значи да ће ти пажња ући у благодатни мир и радост! Али благодати у враћању себи не може бити без покајања; што си улазио у просторе гријеха, будећи спољашњег човјека; гордог, сујетног и Богу одвратног! ''Покајање је – свемоћно, као установа Свемоћног Бога. Нема греха који би опстао пред лицем покајања. Оно је дар палој људској природи;'' Свети Игњатиjе Брјанчанинов.
lol!

ivan


Назад на врх Go down

Умрежавање - Page 22 Empty Re: Умрежавање

Порука  ivan on 3rd January 2020, 23:36


У пажњи на очи борац се осамљује са Богом
У том рату између спољашњег и унутрашњег човјека крије се тајна вјечности наше; јер ако пажњу поклањамо спољашњем човјеку, што значи да нам је пажња негдје вани; у тијелу, у екрану, кући, имању, у жени, дјеци, конформизму... наша овостраност је мјесто нашег мира, али вјечност нам је адска! Јер једино у Христу мир ћемо наћи у души, онај благодатни; ''Ово вам казах, да у мени мир имате. У свијету ћете имати невољу; али не бојте се, јер ја надвладах свијет.'' Јован 16,33. Са сачувавањем пажње у духу ви у Богу обитавате и Бог у вама! Али авај људски ум је несталан и пажња одлута у просторе непажње (на себе); зато се пажња треба увјек враћати себи кад тако одлута. И зато, молим вас, добро обратите пажњу на очи; на овој земљи ми смо у сталној борби са оспољивачима; и, најтежом борбом, са самима собом! ''Невидљива борба - Ова борба је најтежа.'' Свети Никодим Светогорац. Очи, у пажњи на очи гледају у себе; како? Вјером! Ту, на вратима срца, гори свијећа која освјетљава цијело тијело; и она се пали Христовом молитвом. Да, то је љубав! Јер не може борац вољети било кога, себе, без пажње на Дух у духу. Вољети Бога, што је исто као и вољети ближње, без пута ка дубини срца гдје влада Господ, о, то је немогуће! У пажњи на очи борац се осамљује са Богом; док човјек овога свијета предаје очи систему звијери у скенирању очију за лични документ, на путу ка универзалној свјетској карти; човјек овога свијета, то је мој и твој спољашњи човјек који нас извлачи из себе; и зато пажња на очи и пажња на чело зауставља продор демонских сила. И зато, пажња, немојте узимати картице, биометријске документе; и немојте се расправљати са оспољивачима него зауставите вашега спољашњега човјека пажњом на очи и пажњом на чело, што јесте осамњивање са Господом Живим! Од пажње према себи зависи ваша смиреност, јер у изласку из себе немири ће вам бити сапутници. Борац је окружен оспољивачима; и у име смирености у Господу обратите пажњу на очи и пажњу на чело, и одатле нека крене молитва Христова ка дубини срца! Јер молитва је веза која се увлачи преко духа у дубине срца; без молитве и бистрога ока срца човјек не може бити орјентисан ка правом циљу; јер тако се буди унутрашњи човјек и успављује спољашњи (тјелесни човјек); и Господ дјелује преко нас у смирености унутрашњег човјека! Све оптерећености оспољивачког (насртљивог) окружења смиравају се у бистром оку срца; али и узнемиравају се у непажњи на очи (орјентире); губи Дух Утјешитељ и појављује се слика којом се дух узнемирава. Видите, тајна је у осамљивању са Богом у бистром оку срца; тада се појављује умиљење у наручју Господа. И ту, у умиљењу срца, је живот унутрашњег човјека и смрт спољашег човјека!
Умрежавање - Page 22 454542 Умрежавање - Page 22 454542 Умрежавање - Page 22 454542

ivan


Назад на врх Go down

Умрежавање - Page 22 Empty Re: Умрежавање

Порука  ivan on 7th January 2020, 00:27


Буди са Богом у пустињи свога срца!
При нападу на ум мислених вукова упоредо Христову молитву упорствуј! Бори се са собом, да останеш у себи, Христовом молитвом! Кад мисао нападне на ум да смути смирене мисли о себи, кад умне звијери у људима нападну на ум борца.. ти ум погружи у срце и стално понављај Христову молитву! Тајно делање Христове молитве у духу смирује ум, јер се ум у срцу моли! Шта, мислиш да можеш бити смирен, срећан, наједен, напијен.. без Христа? Само својом вољом мислиш да можеш доћи до мира у души кад те напада оспољивач; да срећу градиш без воље Божије; да се наситиш а да с Христом јео ниси (већ са гњевом, рецимо), то мислиш?! Чувај се од себе без Христа, јер само својом вољом и можеш бити срећан, умирен, итд.. али то је срећа лопова, после успјешно изведене пљачке; то је умиреност савјести, јер у многима је ''истина'' да је биометрија оправдана; све док постоји нада да су ријетки који немају биометриске документе и картице, ти усамљеници, у лажи. Али пази се себе, да не побјегнеш од себе у безличну масу! ''Од себе се највише чувај, од других те Бог чува.'' Свети Владика Николај (Велимировић). Чувај се од своје воље која се коси са Божијом вољом; то је онда кад свој закон носиш у срцу, који се коси са Божијим Законом. То инсистирање на својој вољи, ''да буде моја воља'', родило је самољубље; из самољубља гордост цвјета на кукољ њиви срца самољубивога! И сво окружење борца је отуђивачко; гордо, сујетно, роботизовано и сл; то је заразно окружење, јер борац је један, али с ким си – такав си; а ти буди са Богом у пустињи свога срца! Будан на буђење гордости у срцу у окружењу тјелесних и бестјелесних гордоумника, то је циљ призивања Христовог Имена; будан на неосјетљив дух у погружености у пажњи духа. Јер кад се молиш ти осјећај ријечи тражиш у духу; ријеч се погружава, заједно са пажњом, у срце; јер осјећај ријечи словесне борац тражи у пажњи срца! И ако те тамо нема, да стражиш над собом, тада помисли из овога свијета уливају у срце безосјећајност! Јер ако тражимо осјећај Бога ван тражења у пажњи срца га нећемо наћи! Ми нисмо лишени помисли које требају да у нама изазову немир срца; али на нама је да ли ћемо да прихватимо помисао која узнемирава дух; или да је одбацимо призивајући Име Божије; и осјећајући Дух Ријечи у пажњи духа који утемељује мир и радост у дубини срца! ''Помисли, које против наше воље улећу и настањују се у срцу, по правилу заглађује Исусова молитва произнесена умом из дубине срца.'' (Преподобни Исихије Јерусалимски). Зао дух се јавља као зао осјећај који се задржава у срцу све док пратимо пажњом зле (оспољивачке) мисли. Зато пажњу сведимо у срце и дајмо је Христу, да осјећај буде Рај!
Умрежавање - Page 22 454542 Умрежавање - Page 22 454542 Умрежавање - Page 22 454542 Умрежавање - Page 22 596189

ivan


Назад на врх Go down

Умрежавање - Page 22 Empty Re: Умрежавање

Порука  ivan on 14th January 2020, 18:56


Зла мисао удахом ствара спољашњи уздах
Тајни човјек срца који удише у духу Духа Светог – утемељен је у себи! И он је смирен и радује се у себи, јер има Извор радости и весеља у себи; и Он орадошћује срце онога ко се обратио Њему у срцу! И, ето, претпоставимо себи немиле догађаје; загушљив дах утицаја околине лијечи се удахом; обраћањем пажње на удах у Духу (унутрашњи уздах). Загушљив дах чулних викача на душу нашу је у циљу да је отму од нас; загушљив дах демона блуда, што у срце улази у непажњи на чело мисли; загушљив дах ван пажње духа, ако човјек страда од било које страсти, срце поробљава! Загушљив дах ствара несабрана осјећања, зато обрати пажњу на очи (бистро око срца) и упоредо унутрашњи уздах; то јесте анестезија од спољних вјетрова и олуја које наваљују на нас! Наваљују да нас избаце из себе, из пажње срца; из те утемељености у себе; из стриктне пажње на себе из које упорствују (демони) да нас избаце. Јер ако нас избаце из себе избациће нас из Бога – напољу, схватате ли? И зато страх Божији, да изађемо из стриктне пажње на себе; и уђемо у страх демонски, кад нам пажња лута од непажње до непажње на себе. ''Стремљење ка Богу, побожност и страх Божији задобијају се пажењем на себе.'' Свети Игњатиjе Брјанчанинов. Пажња на чело је пажња на ум; да се ум не оспољи и уђе у смућење мисли; и ту, у пажњи чела, се молимо да Бог сачува несмућеном мисао. Олакшати се значи привући мисао Богу у унурашњој пажњи; отежати се значи отргнути мисао од Бога у демонска маштања, рецимо. Мисао кад одлута врати је себи; кад оде у гордоумље демонско врати га у смиреноумље анђелско; али то не може без пажње , без сачувавања пажње на себе; јер кад пажња одлута од себе она се залијепи за неку ђавољу замку; то ђаво види што те узнемирава (у мислима) па увећава узнемиравајуће мисли. Оспољавајуће мисли граде спољашњег човјека ( окречени гроб) ; док мисли у пажњи на себе граде унутрашњег човјека срца. Зато води рачуна гдје ти пажња смјера, гдје пажња пребива ту и ум иде. Та гигантска борба између унутрашњег човјека срца и спољашњег човјека овог свијета до смрти се води. Борба ријечи благочестивих и оних других се води; и како дишеш и гдје дишеш, дишеш ли у пажњи или ван себе; то гради живот у Богу (у смирености) или ван Бога. Молитва се не смије прекидати, јер ако се прекине, прекинула је оспољавајућа мисао. Молитвена атмосфера , то вам је удах Бога у духу да би живјела благочестива мисао; иначе ћете се удавити у дисању ада. Шта је то дисање ада? То вам је свака оспољивачка мисао од које иду дјела адска; зла мисао која удахом ствара спољашњи уздах; мисао о замкама овога свијета, која убија Бога у нама и уводи у немире адске снаге. ''Што бива са рибом која је изашла из воде, то бива и са умом који је изашао из богомислија.''- Ава Јустин Ћелијски.
Умрежавање - Page 22 454542 Умрежавање - Page 22 454542 Умрежавање - Page 22 454542

ivan


Назад на врх Go down

Умрежавање - Page 22 Empty Re: Умрежавање

Порука  ivan on 21st January 2020, 01:08


Радост у чулном је бјежање од Духа у чула!
Држи мисао у пажњи духа – и ти си мртав за оспољивачке мисли! У пажњи духа Дух се коси (додирује) са душом нашом. Кад си (пажњом) у простору духа ти си у ствари у простору смирености управо због додира духа са Духом Светим. То је нека друга област коју овај свијет не познаје. Јер овај свијет зна за лутања ума (пажње) у циљу да се скраси онамо гдје види смиреност. А у чему то види свијет смиреност? У свему али не у духу! Овај свијет види смиреност у богаству духа, а гдје то богаство духа? ''У колима, кући, кади,/ у дјевојци, лимунади''; у широким стазама живота, разним путовањима, туризмима и сталном бјежању од себе. А гдје то бјеже људи са духом својим? У расијаном уму, по телевизорима, мобилним телефонима, компјутерима, сујетама итд. А што Бог рече у бесједи на гори? '' Благо сиромашнима духом, јер је њихово царство небеско''. Мат. 5,3. Драги сиромаси духовни, ви који сиротујете јер немате злих духова прилијепљених за вас; ви нисте као други нормални (оптерећени) људи; који богатога духа самоувјерено ходају; духа богатога са духом сујете, духом гордости, духом лукавства, духом лажи... духом вансебним али празним Бога. Ви прихватате сваки вјетар и олују од споља или изнутра у сиромаштву духа, прихватате јер се не опирете злу! Утемељен у пажњи на вратима срца – дух се не помјера ван себе; пажња, дакле, пада у срце (сјећате ли се приче о сидру); усидрен брод – смирен од неконтролисаног лутања ума (брод = човјек). Дакле, ум пада у пажњи духа, гдје се дух спаја са Духом Светим; и тамо налази смирење од тијела (које у гроб одлази), свијета и ђавола! То штимовање пажње и пресељење ума у срце је једини пут ка смирењу; од олуја и вјетрова који ударају на тијело; неби ли дах исчупали из пажње духа; да дишемо у чулима и да се узнемиравамо у духу (у богатству духа)!? Оспољавају чула, и ум борца који тражи смисао у чулним оспољавањима; јер то је отимање пажње од духа; јер ту, на вратима срца, ум пажњом станује – срце да се радује! Видите, сабрана пажња смирује, јер она води ум; док чула избацају пажњу напоље. Овај свијет, који у злу лежи радост и мир тражи у чулима; и зато је зао, јер духа нема да би владао чулима! Човјек овога свијета треба да види радост (аутомобил, рецимо) да би јој се радовао; радост у чулном је бјежање од Духа у чула! Али радост је дух, она се не види, она се осјећа; јер духовна радост – права је радост; радовање Богу за Његову милост, благодат коју нам даје, за плод жита и пшенице коју нам даје. Да, радујемо се Богу за сваки дах живота! Али овај свијет недуховни радост је претворио у преставу, циркус са мајмунима од људи. И направише Оду Радости; да, слава радости без Бога, у чулима као господарима осјећања. Док борац сидро баца у дубину срца, а то сидро је пажња према Богу и божанском; и на такву пажњу Бог узвраћа пажњом! '' Нити ће се казати: ево га овдје или ондје; јер гле, царство је Божије унутра у вама.'' Лука 17,21. Дакле, борче, немој пажњу поклањати чулима, јер ће ти чула одговорити демонским пројекцијама; пажњу поклони духу да ти дух одговори Духом Светим!
Умрежавање - Page 22 454542 Умрежавање - Page 22 454542

ivan


Назад на врх Go down

Умрежавање - Page 22 Empty Re: Умрежавање

Порука  ivan on 27th January 2020, 16:02


Гордост је не тражење помоћи од Бога у духу!
Духовна мисао је мисао смиреног умовања – усрдна мисао. Чулна мисао је тјелесна мисао, што у немиру духа обитава; са пажњом на чула, па је зато вансрдна мисао. Држи пажњу у дух (на вратима срца) и не помјерај се одатле! Напољу су мобилни телефони, телевизори, компјутери, аутомобили, градови, собе, базени; мора, увредиоци, посесивци, ''поштени радници'' (у складу са законом), курве, курвари, трчање за тијелом (месом), итд, итд, што све зовемо широке стазе; за које се вежемо растемељујући се од себе; и утемељујући се негдје ван себе, гдје пажњом робујемо телевизору, рецимо.. Широке стазе су пребогате са са могућностима оспољавања пажње; а кад се пажња оспољи од духа она улази у гордост! А гордост је не тражење помоћи од Бога у духу! ''Гле, као очи слугу у руке господара својих, као очи слушкиње у руке госпође своје, тако су очи наше окренуте ка Господу Богу нашем, докле се не смилује на нас.'' Псал. 122.2. Бистре очи срца јесу очи окренуте пут унутра; страх борца је да не изгуби Бога изнутра; од мноштва оспољивача којима ђаво мами пажњу; одводећи је злом духу овога свијета. Зато морамо гледати оштро испред себе у пажњи очију; што јесу очи окренуте пут духа гдје Дух обитава. Морамо се браћо подешавати и све умне снаге ка пажњи духа стремити! Јер страх је браћо велики давати пажњу свијету; страх трепетни да оспољавањем пажње изгубимо Бога из срца од страха вансрдачног. Јер ако изгубимо страх Божији сви безумни страхови навалиће на нас; зато борац не прима картице, биометријске документе, науке овога свијета! Човјек овога свијета сматра као нормално оно што душу убија; јер убија Бога у њему због гажења личности и обезличавања; због замки духа антихристовог. Али ти борче гледај смрт у даху антихристовом умјесто да видиш могућност преживљавања од наметнутог система звијери. Јер тај дах Анихристов улази директно у срце; по дјелима позна свој свога; зато, буди храбар и пази на очи! Да очи буду окренуте ка унутра; буди као слијеп за чулна извлачења духа, да у теби не би владала заслијепљеност срца! ''И чуше ово неки од фарисеја који бијаху с њим, и рекоше му: Еда ли смо и ми слијепи? Рече им Исус: Кад бисте били слијепи, не бисте имали гријеха; а сад говорите да видите, тако ваш гријех остаје.'' Јован 9, 40-41. Слушаш ли добро своје срце? Ти гледаш бистрог ока, очима окренутим ка унутра; што ти омогућава притисак пажње на очи гледајући оштро испред себе; и срце одговара смирењем и чујеш (осјећаш) славу Бога из тог дубоког мира! Живот је унутра и он се осјећа у благодатном миру и радости; унутра је огромни простор који се вјером шири; онај благодатни, не заборавите, Рај је Благодат Божија! Човјек овога свијета тражи простор вањски да би се нашао у њему; њему треба туризам, робне куће, ентеријер, екстеријер, итд: све вани чисто и уредно, да људи кажу: ''види срећног човјека''!? Човјеку овога свијета не треба личност; то га гуши, не може да се уклопи у (унификовано) друштво. А мени и теби треба око које уочава испред себе и чува смирену мисао у духу, гледајући перспективу Царства Небеског!
Умрежавање - Page 22 454542 Умрежавање - Page 22 454542 Умрежавање - Page 22 454542

ivan


Назад на врх Go down

Умрежавање - Page 22 Empty Re: Умрежавање

Порука  ivan on 31st January 2020, 15:03


Борац обрађује земљу срца
Читати Псалтир у пажњи на срце, о, то је богоугодно дјело које је праћено благодатним услађењем срца! Имати Христову молитву у пажњи на срце значи – НЕ ИЗЛАЗИТИ ИЗ ПАЖЊЕ СРЦА! Љубав према Христу огледа се у утемељењу пажње у срцу; већ када пажња одлети од себе, да робује неком немиру споља (отуђи се од срца), онда и љубав добија демонске карактеристике. Услађење чувства у пажњи срца се услађује; срце је земља у којој тече мед и млијеко; то је мјесто гдје чула добијају праву функцију. ''сиђох да га избавим из руку мисирских, и да га изведем из оне земље у земљу добру и пространу, у земљу где млеко и мед тече, на место где су Хананеји и Хетеји и Амореји и Ферезеји и Јевеји и Јевусеји.'' 2. Мој. 3,8. У земљу гдје ће народ Божији служити Богу; а не људима, који идолима својим оскрнавише земљу. Тамо гдје ће се земља срца припремити да роди род достојан покајања. Гдје ће се очи чулне окретати пут срца; претварати се у бистре очи срца – очи духовне. То се пажњом постиже; да човјек отвара духовне очи, усредсређујући се на дух унутар себе. Док дух гледа у дубину срчану, човјек се усамљује са Богом; у тренутку кад многе чулне очи вребају наш излазак у чула (излазак из себе); ми отварамо наше духовне очи (бистре очи срца) усамљујући се са Богом, док нас напољу чека (вреба) гомила отуђивача. Житејска оптерећења (оптерећења ока замућеног од оптерећености овим свијетом, људима отуђивачима, собом отуђеним) бистрим оком срца се побјеђују! Заиста, шта је то бистро око срца? То је оштар поглед у пажњи очију! И то је све? Ово може бити први корак у објашњавању онога што вам може користити у овом животу; и што ће бити вјечно с вама у оном животу! Јер пред вама долазе жреци разних фела; људи отуђивачи са телевизије, из куће, ван куће, са јединим занимањем; трговина душама! Не тргујући душом – на правом си путу; што значи – нема повлађивања злом утицају тјелесних мртваца! Јер они стају пред борцем уперивши поглед да би отели неотуђиво благо личности, а то је људска душа! Борац да буде будан на себе, да гледа у пажњи очију пажњу на Дух; док около мртваци таласају борац је усредсређен пажњом на дух и моли се непрестано! ''А Исус рече њему: Хајде за мном, а остави нека мртви укопавају своје мртваце.'' Мат. 8,22. Мртваци су они који на све гледају тјелесним (чулним) очима; док духовне очи (бистре очи срца) држе затворене. Борац обрађује земљу срца; пажњу на чело и пажњу на очи предајући пажњи на дух; и не предајући тешком сну очи и ум – штимује пажњу за молитву у духу! И то је земља која рађа оно што смо посијали у њу; зато пази што сијеш, јер то што сијеш и родиће! Овај вијек је безуман; гдје човјек сије у земљу срца сањарење, таштину, тјелесно, неблагочестива дјела; да би родио пакао срца који слути дах Антихриста! Знаци времена указују на то да се ближи крај; то значи да требамо уздигнути главе, јер се приближава избављење наше! И избавићемо се ако сачувамо пажњу на срце које воли; јер ако изађемо из пажње срца и наша љубав ће изаћи из нас!
Умрежавање - Page 22 454542 Умрежавање - Page 22 454542 Умрежавање - Page 22 454542

ivan


Назад на врх Go down

Умрежавање - Page 22 Empty Re: Умрежавање

Порука  Sponsored content


Sponsored content


Назад на врх Go down

Страна 22 of 23 Previous  1 ... 12 ... 21, 22, 23  Next

Назад на врх


 
Permissions in this forum:
Не можете одговорити на теме у овом форуму