Умрежавање

Страна 22 of 22 Previous  1 ... 12 ... 20, 21, 22

Go down

Умрежавање - Page 22 Empty Re: Умрежавање

Порука  ivan on 24th August 2019, 13:25


У духу се осјећа слава Бога
Уста напуни славом Божјом кад стану пред тобом вукови умни; у циљу да извуку ријеч из срца рањеног отуђивачким ријечима и дјелима. Да, ништа се не дешава без Божијег промисла, и зато слава Богу; све што се дешава са тобом – слава Богу, али од срца слава Богу! Не бјежи од тренутка у неки други, љепши; а што ће ти љепши од сад и ту (пажњом у духу). А шта дух јесте? То дио срца је; онај дио додира срца пажњом срца са горње стране – врата срца! Док споља у 21. Вијеку пакао вреба свуда око борца; само тражи да се сагласиш са њим. Овај пут ми говоримо о сагласју језика и срца пуног славе Божије у односу на дешавања око нас. Било што да се дешава са нама или око нас – слава Богу! Да срце чује језик и да језик чује срце – слава Богу! То свето сагласје ума и срца; гдје у срцу мир и радост бије онога свијета. Ту, у слави Божјој ми доводимо енергију Божју у свој живот; дешавања око нас знају да одвуку пажњу; то Нови Свјетски Поредак тражи да се сагласиш са злом које доноси Ново Вријеме ради свога добра, тјелеснога наравно!? Али мисли, те мисли отуђивачке, мисли о отуђивачима, оне одвлаче пажњу од главне мисли: сјећања на Бога. То значи да требамо пазити на мисли о отуђивачима и стопирати мисао која није главна мисао. Јер овај свијет је отуђивачки и зато води рачуна на заводљиву технологију и мишљења о људима који одвлаче пажњу од Бога увлачећи нас у мисли смутљиве. Јер кад се пажња смути како онда рећи: Слава Богу за све? Мисли отуђивачке одвлаче пажњу од себе и разарају личност; и зато такве мисли нека ћуте пред мислима молитвеним. Јер мисли отуђивачке су м Умрежавање - Page 22 454542 Умрежавање - Page 22 454542 Умрежавање - Page 22 454542 исли о пролазном ( о неком човјеку који нам разара мир или мисли о систему које одвлаче од Бога ); док мисли унутрашње оне благочестиве имају почетак али немају крај у Добру. Мисли отуђивачке побјеђују се мислима о призивању Христа у духу. Јер мисли које рањавају срце су наметљиве, ти зли духови из људи што роваре по земљи нашег срца; али све је у мислима, јер су умни вукови – мислени вукови; и зато стопирај наметљивце Христовим Именом у мјесту гдје се слави Господ, а то је у духу, зар не? Ту, у духу, осјећа се слава Бога; то је онда кад призивамо име Божије у пажњи духа и борац осјећа сагласје са Небеским свијетом који кличе: свјат, свјат, свјат Господ Саваот. Срце је мјесто праве славе; то је онда кад се ум погружи у срце, а срце пуно љубави према Узроку радости и мира! И, тако, дочекај све што ти се дешава, и добро и лоше, на славу Божју у пажњи духа; и кад ти наметљиве (грубе, отуђивачке) мисли (а могу то бити зли језици) окупирају ум нека ћуте зле мисли (замрзи их) – да би проговорила слава Божја! Тако завладај језиком да са бистрим оком које је усмјерено у дубину срца (на славу Божју), на том путу стражиш и језик који на све што се дешава са борцем одговара: слава Богу!

ivan


Назад на врх Go down

Умрежавање - Page 22 Empty Re: Умрежавање

Порука  ivan on 28th August 2019, 18:58


Да се мисао и виђење не помичу од Господа
Дакле, постоје двије стране дјеловања. Унутрашње, што иде од бистрог ока до срца јуначкога; и спољашње антидјеловање што иде од ока залијепљенога погледом за нешто споља, што привлачи поглед. Стражење увјек иде од ока и од енергије упућене ка унутра или споља; и по томе се језик одређује да ли ће се стражити или пустити да прича из сувишка срца. Сувишак срца значи допуст да неки други (зли) дух стражи над нашим духом; то је онда кад молитвено не стражимо над собом (духом). Људи, енергија живота (у срцу је живот) сабира се у срцу; само треба настројити душу своју како ваља, да се енергија Божија не би растакала на енергију оспољивачку! Јер мисли се саде у срцу (земљи срца), и зато се пажња чела и ока уливају у пажњу срца које се пуни благочестивим мислима; и, ако срце пуниш молитвама оно ће дочекати и добро и лоше са пуно благодати у срцу! Богатство је у срцу, које се чува молитвом у пажњи духа; сталном пажњом на дух и на том мјесту Христовом молитвом и непрестаним сјећањем на Христа; ал' помакне ми се мисао са мјеста стражења на увреде и овосвјетска завођења; тражећи своју правду – губим правду Божију! И зато молитвена веза са Богом у унутрашњој пажњи раскида везе са овостраним завођењима! Тај смисао одбране своје правде и то да је 2 плус 2 = 4 ствара муку срца; борац се не треба бавити математиком и логиком овога свијета.. он треба да умре за своју правду и нека изгуби СВЕ на овом свијету – само да придобије Бога! То значи да се не везује са тијелом и тјелесним жељама; јер правда моја је правда моја, али не и правда Божија! Ја знам да желим задржати посао, и то добар посао, али ми за то треба да уђем у систем и прихватим Биометрију, картице и допустим да ми ум контролише Звијер; за узврат ћу добити поштовање и многе ствари што су идолопоклонички мучитељи обећавали мученицима у замјену за поклоњење идолима. Па мученици нијесу прихватили адски мамац и прихватили систем идолопоклоничког размишљања. Данас у отуђивачком и непажљивом Новом Времену маса је отишла, за захтјевима Новог Времена; и због угодности које носи Ново Вријеме спремно је да избрише све из сјећања што угрожава сјећање на материјална добра. И у тој борби за тијело и тјелесне жеље борац молитвом брани душу од духова злобе који су насрнули у тежњи да му окупирају ум. Зато води рачуна на очи; како очи гледају... да ли очи гледају тијелу се покоравајући (гледајући у тијело и тјелесне жеље); што значи, имају ли пажњу на овострано (2 плус 2 = 4), или очи пажњу дају Духу, а то је десно (у нама) да се мисао и виђење не помичу од Господа! ''Јер Давид говори за Њега: Господа једнако гледах пред собом: јер је с десне стране мене, да се не помакнем;'' Дела 2,25.
Умрежавање - Page 22 996721 Умрежавање - Page 22 996721 Умрежавање - Page 22 996721

ivan


Назад на врх Go down

Умрежавање - Page 22 Empty Re: Умрежавање

Порука  ivan on 4th September 2019, 12:34


Живот није ван себе, већ се у срцу крије
Суочити се са болом, не бјежати од бола; у пажњи чеоног дијела главе мислити о небеском, јер енергија притиска пажње на чело отвара пут до духа у нама; гдје Прави Дух чини да мислимо Духом, што јесте благодатно мишљење; а та бол је од отуђивачког свијета, кад му се поклони пажња, јер скреће пажњу са Небеског! Данас је свијет Паклу одан, што јесте чврста везаност за тијело; јер тијело хоће да гледа и духу да види не да; тијело се веже за поглед замрзнут за објекат страсти; док дух, о тај дух, у Духу благодат види и смирује се у виђењу благодатном; коме чежња за унутрашњим Небом води. Дух тјелесног блуда и прељубе (од Бога) ствара бол душевну; јер мисао одступа од чежње за Небом у пажњи духа; и приклања се тијелу и вансебним страстима. ''Но имам на тебе мало, што допушташ жени Језавељи, која говори да је пророчица, да учи и да вара слуге моје да чине прељубу и да једу жртву идолску.'' Откр. 2,20. Зато, не допусти тијелу да гледа, јер оно ће видјети објекат за задовољавање својих страсти; а тјелесне страсти везане су за идол, разлог духовне и тјелесне прељубе; видите, тај идол је тијело које нас веже са животињским свијетом, сјећате ли се златног телета? Гледајући очима тијела човјек се чврсто веже за овај живот, јер види све што тијелу годи; и дух заобилазећи, што јесте вјечност у себи, таштину налази. Већ, очима духа борац види свога мртваца и каје се због небудних покрета тијела (мртваца); сјећајући се смрти он духом гледа све у односу на смрт тијела. Јер зна свакога трена може умријети, не представљајући себи дуг живот у мртвацу; и само молитва у духу и чежња за Небом смирује од неразумних тежњи за овостраним вансебностима. Тијело се смирује у духу; у тој пажњи унутрашњој, која јесте духовна будност, дешава се молитва! Свако искушење од стране отуђивача (тјелесних или бестјелесних) да дух изађе из унутрашње пажње и са тим се узнемири (отјелеси) у духу нестаје; гдје Дух види што не виде бриге овога свијета! И ту, у духу, је ''Божије мјесто'' израиљских стараца кад им се на Синајској Гори Бог јавио. Не излази се из духа (унутрашње пажње) да би се тражио Бог; него се остаје у духу да би се нашла благодат! Да, ту, у духу је обиталиште борца; ту, у непрестаној пажњи на вратима срца је мјесто смирености; већ, ван духа је мјесто отуђености; о, колико пута отуђимо пажњу од себе и уђемо у простор немира; и зато је оно Бог, Бог, указујући на ''Божије мјесто'' уствари позив да се вратимо на мјесто стражења над собом кад пажња одлута пут мјеста отуђености. А ту, кад нам се мисао заустави на мјесту отуђености станује бол срца и патња; станује мир у немиру и компромис са ђаволом; станује радост и срећа у несрећи отуђености, станује испуњеност у чулима и у бијегу од себе у забаве и лажне представе живота. Заиста, живот није ван себе, већ се у срцу крије; зато сваку бол дочекај у духу, на ''Божијем мјесту'', што је локација за благодатну смиреност.
Умрежавање - Page 22 454542 Умрежавање - Page 22 596189 Умрежавање - Page 22 596189 Умрежавање - Page 22 596189 Умрежавање - Page 22 454542

ivan


Назад на врх Go down

Умрежавање - Page 22 Empty Re: Умрежавање

Порука  ivan on 12th September 2019, 12:01


Да срце не би бољело, срцу се приклони
''А Бог рече: Не иди овамо. Изуј обућу своју с ногу својих, јер је место где стојиш света земља.'' 2. Мој. 3,5. На гори Хорив јави се анђео Господњи Мојсију; у пламену огњеном из купине која је горела а није сагоријевала. То је ПОГЛЕДАО Мојсије, али његова радозналост била је мисао из овог свијета. Изуј обућу своју, рече му Господ у циљу да се остави мисли из овога свијета и да пази на ријеч Господњу. А мени и теби лако мисли одлутају за мисленим или визуелним погледом, срце да те заболи јер си напустио (пажњом) ''Божије мјесто'' о ком су Јеврејски старци говорили. Зато води рачуна о штимовању пажње! Прво да имаш бистро око, што је оштар поглед у пажњи очију; да видиш Бога испред себе, а не неког скретничара пажње од Бога! Призивајући Бога у себи (у унутрашњој пажњи) и испред себе ћеш га видјети - благодатним погледом из бистрог ока срца! Већ из мутног ока ван срца се види да човјек лута мислима; и имајући бригу, рецимо, не види ништа испред себе! А да срце не би бољело, срцу се приклони; то је унутра кад пажњу усмјериш пут срца, гдје права радост и срећа јесте! Пажња на чело значи да је чело срца; пажња на очи значи да су очи срца! Већ непажња на чело (ум) и очи значи да се очи и ум отуђују од срца (унутра је испуњеност животом); и улазе у тешки сан лењости очију и ума ван нас. У срцу је живот, и зато битку за душу побјеђујеш у срцу призивајући на том мјесту Христово Име; Христос је побједник! Ти нема што да тражиш вани, вани је 21 вијек; слава у спољњем уређењу унутрашњости која слави себе у себи (егоизам). У срцу је живот, прави осјећај живота, и зато пажњу смјерај ка десно, гдје је земља срца; која се брани молитвом и постом и благочестивим мислима, што у срцу сију се пажњом на земљу срца; а земља срца се треба бранити од засадитеља пакла; што скрећу мисли на вањска дешавања, гдје се срце отуђује од мира Божијега у нама. И остати унутра, у унутрашњој пажњи, гдје осјећање Бога и молитва живи – то је императив борца! Јер изаћи из себе значи бити доступан оспољивачима 21. вијека. Спољашња пажња се бори да угуши унутрашњу пажњу; то је рат сјећања за сабраност усрдности или расијаност вансрдности мисли, ријечи и дјела. Ђаво присјећа на вансрдно дешавање (ван духовног простора); и зато ум треба да изврши подвиг сјећања на Бога у духовном простору; док ми читамо Псалтир, рецимо, демон се бори да нас одвоји од пажње на Бога у срцу на сјећање о отуђивачима; на нама је да се сјетимо Бога у срцу, рецимо ''Бог, Бог'' у себи, указујући на ''Божије мјесто'' у нама! Јер умни непријатељ присјећа да би отуђио пажњу од близине Бога; и зато ''Бог, Бог'' указује на дубину смирења; кад отуђивачи око нас вичу, ударају, чупају косе не би ли нас присјетили њихове близине одаљујући нас од сјећања на Бога у духу. Ђаво нас присјећа нечега што буди страсти у тијелу; ми се сјетимо Божјег простора у нама и ка њему усмјеримо наше молитве!
Умрежавање - Page 22 454542 Умрежавање - Page 22 454542 Умрежавање - Page 22 454542

ivan


Назад на врх Go down

Умрежавање - Page 22 Empty Re: Умрежавање

Порука  ivan on 20th September 2019, 17:42


Тијелом гледају не знајући за очи срца
Буди у срцу, у пажњи духа који гледа на перспективу срца (дубину срца); као што посматрач са брда гледа на перспективу града. Стражи се унутра, мора се знати, а никако споља! Док около маме пажњу слуге спољашњег уздаха, држи се унутрашњег уздаха! Ту у унутрашњем уздаху, борац чува снагу за Свеца Побједника - Христа Бога нашег: '' Снагу моју за Тебе ћу чувати, јер си Ти, Боже, заштитник мој.'' Псал. 58,10. Снага је у духу за чисто срце, а није у послушању тијелу науштрб духу и у име гријеха који се јавља у удима нашим. Мјесто страже гдје човјек мора нон стоп бити на опрезу је у духу; дакле живи и ради у срцу своме! У срцу је духовност, у срцу су уши срца, око срца, додир срца, углавном цијела духовност људскога бића. Зато кад се молимо нека наша пажња буде у срцу, у пажњи духа који гледа у дубину срца. И ето стражење, стража, будност, трезвеноумље се дешава на једном те истом мјесту, а то је у духу за чистоћу срца. Прави живот је живот унутрашњег човјека, сабраног и у уму смјерног ка дубини срца. Кад се молиш мисли о мјесту страже које јесте у срцу унутра. То је твој посао, да будеш у срцу и кад се молиш и кад било што друго радиш ради срцем, ради у пажњи унутрашњој. Па да, опет и увијек смириће те оно што је Дух Свети дао човјеку при постанку када је постао ДУША ЖИВА: ''А створи Господ Бог човека од праха земаљског, и дуну му у нос дух животни; и поста човек душа жива.'' 1. Мој. 2,7. И ето, у сваком удаху унутрашњем (у духу) борац се држи смиреносзи у Духу Светом. Јер око тебе вребају спољашњи уздаси, слуге тијела и тјелесних карактеристика које имају уздах али не смјерни но понесени за нечим споља. Много су велики улози пред нама; улог човјека је његова вјечност и лично испуњење Духом Светим. Данас око нас, кажем вам, су људи спољашњег уздаха, непријатељи Божији, због њихове одлуке да буду пријатељи гријеха. Данас су људи тјелесни, што одваја човјека од Бога, јер слушају тијело у сластима његовим. ''Да не царује, дакле, грех у вашем смртном телу, да га слушате у сластима његовим''; Рим. 6,12. Тако да је данас свијет зашао у тијело, што значи да је душа постала објекат; схватате ли, постала је душа ствар узимањем адских докумената. Знам многи кажу није то ништа што узимају биометрију, јер тијелом гледају не знајући за очи срца. Али нама, борцима, важно је да се држимо унутрашњег уздаха кад навале демони тјелесни и бестјелесни са њиховим оружјем које јесте спољашњи уздах. А шта је то спољашњи уздах, то је кад видиш скупо ауто или неку бљештаву спољашњост, па уздишеш за њиме а пренебрегнеш унутрашњи уздах који јесте духовни уздах, а то је већ чежња за Богом.
Умрежавање - Page 22 454542 Умрежавање - Page 22 454542 Умрежавање - Page 22 454542

ivan


Назад на врх Go down

Умрежавање - Page 22 Empty Re: Умрежавање

Порука  ivan on 25th September 2019, 17:33


Број којим препознаје компјутер свога (''ја сам твој – да ти си мој'')
Да изгубим Бога из себе због тебе. Духа скривеног (погребеног) у тијелу отуђивач врши своја послушања свијету, тијелу и ђаволу. Осјећање веже за новац, људе, посесивност... углавном за нешто споља; док је унутра неосетљив за Бога, јер није окренут ка унутра (ка себи). Као што је написано: Даде им Бог духа неосетљивог, очи да не виде, и уши да не чују до самог данашњег дана.'' Рим. 11,8. Указуј пажњом на срце кад дођу у уши гласи оних који јесу слуге свога тијела и лењости за своје сопствено спасење. Такви повлаче своје мете у себе; своју несабраност и нестражење над собом (духом) али стражење над тијелом и тјелесним угодностима. Слуге спољашњег уздаха убацају у слух борцу нешто да поремете стално вођење рачуна на удах у духу (што јесте унутрашњи уздах); али ти стално указуј на срце и тако се молећи, и тако радећи, и тако се за душу борећи, за вјечност.. све смирено унутра, у духовном (Божијем) простору. Убаце ти мисао ''крив си'', ти стално води рачуна на унутрашњи уздах, што јесте удах у Духу и призивај Христа, мислећи о Христу! Јер ко скреће мисао са Христа на себе то је антихрист; и зато чувај Бога у себи трепетним страхом; да Га не изгубиш из себе, Бранича свога, удаљавањем од себе унутрашњег уздаха. А гдје? У слијепе погледе (погледе ван себе) и у уши затиснуте као у глуве аспиде. Повлачење у злобу невјерничку и уплашење или озлобљење је због поистовјећења са осјећањима оспољивача. Заиста бистро око срца и унутрашњи уздах спречава улазак спољашњег уздаха; који јесте везање осјећања за нешто споља. Док осјећања своја вежи за Христа, ти у свијету оспољивачком немаш пријатеља; зато буди спреман у Христовој молитви да будеш лишен свега; али чврсто се вежи за Христову молитву у унутрашњем уздаху! Затвори врата ума за покретање ума ка споља пажњом на чело; и диши унутра да ти дах не излази са пажњом напоље (задржи дах у себи, да га не растачеш на спољашње уздахе)! ''Да се не дате ласно покренути од ума, нити да се плашите, ни духом, ни ријечју, ни посланицом, као да је од нас послана, да је већ настао дан Христов.'' 2. Сол. 2,2. Зато немој да губиш Христа из себе ради неког тебе, што те наговара да узмеш биометриске документе; јер подвиг Христове молитве не прекидај под пријетњом смрћу, и под пријетњом крајње биједе и смрти од глади или неке насилне смрти! Христос је твој род, а није ти род онај који те одрођава од Христа; позивајући те на мијењање имена добивеног на крштењу бројем звијери; који јесте број којим препознаје компјутер свога (''ја сам твој – да ти си мој'').
Умрежавање - Page 22 454542 Умрежавање - Page 22 454542 Умрежавање - Page 22 454542

ivan


Назад на врх Go down

Умрежавање - Page 22 Empty Re: Умрежавање

Порука  ivan on 2nd October 2019, 16:09

Умрежавање - Page 22 996721 Умрежавање - Page 22 454542 Умрежавање - Page 22 996721
Под цијеном смрти не излази из простора срца
Мисли послате од вукова мислених што срце немиром поробљавају, унутрашњим уздахом се гуше; јер мирно срце се вођењем рачуна на удисај у пажњи духа успоставља. Пробудиш се ујутро са тешким осјећањима у срцу, јер мисли те гоне из себе или просто у срцу ти је непријатно; то јутарњи демон, демон после буђења, врши препад; ти обрати пажњу на удисај у пажњи духа и демон те неће узнемиравати! Уосталом унутрашњи уздисај и молитва Христова у њему утјеху дају од оспољавања многих која рањавају срце. ''Господе, по мноштву болова мојих у срцу моме, утехе Твоје обрадоваше душу моју.'' Псал. 93, 19. У пажњи чела, у пажњи ока прати удисај, издисај; да не одлута дах у спољашњи уздисај за мисли отуђивачком, рецимо. Задржи дах у себи, да не би зао дух дисао тобом. Умне нападе од стране тјелесних или бестјелесних безумника дочекај у пажњи чела; јер они се упињу да се поистовјетиш са њиховим безумљем; не би ли отели унутрашњи уздах, ту везу са Богом и оземљили срце претворивши га у неразумно срце. Пажњу чела погружи у дубину срца, и пажњу на очи утопи у пажњу духа; то кад се молиш, бдиш или било шта друго радиш; и не излази из себе, да би непажњом на себе стекао правду, мир и радост! ''Не тражи ништа ван своје душе - све је у њој. Тражи срећу у своме срцу, ако је тамо нема - нигде је нећеш наћи.'' Свети Филарет. Пажња на чело (притисак пажње) пада у срце и пажња (притисак) на очи пада у дух; јер да није тако пажња би излијећала из себе и очи би лутале у простору ван себе. Али има бол срца која указује на то, да треба наћи разлог – зашто боли срце? То Бог из Духовнога свијета указује на нешто, што узнемирава духовни свијет срца; на неку замку за дух која од споља долази; и то никада не треба пренебрегнути, јер Бог укаже на то - зашто боли срце? И зато се треба обратити Духу из срца и остати у пажњи срца; јер напољу је вук који одвлачи срце од спасења, избацујући дух, а са духом и срце напоље! А ти обрати пажњу Богу у срцу, јер вук хоће да ти ишчупа Бога из срца и у њему усели немире; зато те боли срце, које каже: не удружуј се са онима који су кадри да убију Бога у теби! Под цијеном смрти не излази из простора срца; под цијеном многих рањавања срца.. проћи ће; не излази из простора срца, јер напољу су звјери! Па бол срца, од Бога послана,ће ти рећи која је граница коју не ваља прећи; јер је угрожен духовни живот, тражењем материјалног живота ван духа, у магији биометрије. Јер, кажем вам, Бог шаље упозорења кад је угрожен духовни живот срца! Зато не излазите из простора сабраности (присебности) ни кад рат вреба да вас извуче; ни људи кад хоће да вас увуку у материјализам њихових свјетова; ни кад вам смрт пријети, ако не изађете (пажњом) из себе! Унутра је слобода, гдје благодат се осјећа; док споља, споља је бијег од Бога у простор вансебности.
Умрежавање - Page 22 454542 Умрежавање - Page 22 454542 Умрежавање - Page 22 454542

ivan


Назад на врх Go down

Умрежавање - Page 22 Empty Re: Умрежавање

Порука  ivan on 10th October 2019, 17:27


Лична срећа је правда, радост и мир у Богу!
Не знам што да се деси споља, немој излазити из (унутрашње) молитве! Пусти Христа да се бори за тебе, призивајући Име Његово ти води рачуна на смиреност срца! Непријатељи твога спасења умножиће се и навалити свом снагом; али, војниче Христов, призивајући Име Христово – поразићеш их! Ти ходаш ивицом провалије, зато гледај куда идеш; спољашњи уздаси су спремни да нападну, као хијене, да отму унутрашњи уздах из борца и оспоље (демонизују) борца. Зато је ход по ивици амбиса (амбис – непријатељска територија) држање до унутрашњег уздаха; и у унутрашњем уздаху призивањем Христовог Имена. Удиши Христово Име у пажњи духа и не бјежи од смрти у Христу! Кад те гуше уздасима спољњим, јер те вребају демони и људи на препад – ти не бјежи од смрти; јер људи спољашњег уздаха гледају да саплету кораке и оспоље борца; а ти се смируј удисањем Христовог Имена у духу и Благодат ће водити твоје кораке! Док други пазе на тебе, да те саплету, ти пази на себе - да се не саплетеш! ''Од сваког пута злог спречих ноге моје, да бих сачувао речи Твоје.'' Псал. 118,101. Лична срећа, у борби за своју душу, она унутрашња, то је оно на што ће ударити људи; који би хтјели да нас утопе у њихову безличну срећу! Безлична срећа је насилна, јер не види Бога испред себе кад инсистира на својој вољи! Лична срећа је она унутрашња; и заиста је блажен онај који нађе истомишљеника на путу Истине! ''За срећу своју држим, царе Агрипа! што се данас пред тобом одговарам за све што ме потворају Чивути,'' Дјела. 26,2. Лична срећа је правда, радост и мир у Богу! Она не излази из личности, а дух је личност! Зато ви који сами војујете силом прилика, нисте сами, јер пустиња је ваш дом! Ту, у духу је ваш живот; у духу који гледа у дубину срца, тамо гдје је врело и сабраност цвјета; то је ваша пустиња у коју требате (пажњом) ићи; јер срце је или сабрано у Богу или расијано по свијету. "Срце је хладно кад је расејано." (Отац Тадеј). И стално ту, у духу, молитва ка дубини срца, гради живот духовни, коме нема краја. Какав је то живот? Живот славе и слава живота у Духу! То је живот удаха у духу, који спаја са Царством Небеским, само осјети тај удах унутра! Да, ја ти причам о путу молитве преко унутрашњег уздаха; и кажем ти све што погодује молитви! И зато ти напомињем пажњу на чело и мисао о молитви у пажњи на чело као припрему за молитву; и пут од бистрот ока и пажње на чело, преко унутрашњег уздаха до дубина срца. И то је срећа- приближавање Богу у нама; са подвижничким животом, а подвижнички живот је стално удубљивање у себе; и што је теже споља то је већи разлог за удубљивањем у молитви; и никако за изласком на површину, гдје површни живот и површна срећа (срећа од напољу) гуше дух у нама. "Срећа се налази у нама самима и блажен је онај који то схвати."Св.Нектарије Егински.

ivan


Назад на врх Go down

Умрежавање - Page 22 Empty Re: Умрежавање

Порука  ivan on 16th October 2019, 00:02


Дјелатност у спољашњем уздаху је прељуба од Бога!
Љубав, о, та љубав – права љубав! То је љубав према Богу, јача од љубави било какве друге! У љубави постоји страх да не изгубиш предмет своје љубави; и по томе страху може се видјети ко је то кога највише волиш. Не претпостави ништа љубави према Богу! Љубав према себи, према тијелу (тјелесном себи) данас многи претпостављају љубави према Богу; љубав према тијелу као према извору љубави, гради посебну везу између тијела и душе; та везаност рађа многе заблуде, и у крајњој линији доводи до (само)убиства. ПоГРЕШНА љубав је љубав према најрођенијима заобилазећи Бога; турчили су се многи фамилије ради и губили име због лакшега живота; примали бројеве звјериње, не видећи магију губљења имена и освјетовљење (оскрнављење) ума; а иза свега стоји љубав према тијелу и тјелесном, што повлачи мржњу према духу и духовном. ''Господ испитује праведника и безбожника; а који љуби неправду, мрзи душу своју.'' Псал. 10,5. Прати унутрашњи уздах, који је молитвени уздах, кад наиђеш на неку препреку или дођеш у неку ситуацију која напор иште; јер тај уздах је вапај за помоћи Божијом! Када немаш снаге, хране, воде; кад врућина пржи ил хладноћа тјера да изађеш (пажњом) из себе прати унутрашњи уздах! То је у ствари удах у Духу, од Којега тако тражимо снаге да пређемо препреку. Обрати пажњу на унутрашњи уздах кад нека мисао или тјелесни отуђивач одвраћају пажњу од срца молитвенога! Људи, улог је велики! Молитвеним подвигом у унутрашњем уздаху борац чува благодат; без које љубави нема, а камо ли вјечног спасења! ''Више скрушености због грехова приликом набрајања зато што је то неопходно. Више молитвених уздаха из срца при читању молитава јер је и то потребно.'' (Свети Теофан Затворник). Видите, треба добро пазити на себе унутрашњом пажњом; јер пред нама су људи и демони који пазе на нас, у циљу да се спотакнемо и паднемо у гријех непажења на себе! Док ван себе су немири спољашњег уздаха за туђим и туђом пажњом; туђом пажњом јер се не држимо унутрашњег уздаха! Не плаши се слуха уха које чује отуђиваче, но упоредо са слухом уха унутрашњим уздахом се храни; то ће ти дати унутрашњу љубав и смиреност и чежњу за Богом, као Помоћником својим. Буди што чешће у унутрашњем уздаху; јер то је молитвена веза са Извором љубави у нама! Тако црпимо енергију живота, од унутра; видите ли сад пажњу на чело и очи како се погружавају у дубину срца (смирења) тражећи Воду Живу? Уже је дах животни који извлачи Воду Живу; која јесте Благодат, из бунара (срца) Љубави. Молитвени уздаси из срца се црпе, јер дјелатност у спољашњем уздаху је прељуба од Бога!
Умрежавање - Page 22 454542 Умрежавање - Page 22 454542 Умрежавање - Page 22 454542

ivan


Назад на врх Go down

Умрежавање - Page 22 Empty Re: Умрежавање

Порука  ivan Today at 01:17


У бистром оку срца видимо Бога
Не заборавите, дах у духу откуцава у срцу вјечну садашњост; само осјети удах у Духу гдје вјечна садашњост у нама благодаћу осјећа Бога! Буди упоран да осјећаш удах у духу, кад спољашњи уздах упорствује да нас избаци из себе; јер се много труди да торжествује над нама. Пажња на себе је пажња на унутрашњи уздах; а то је молитвени (духовни) уздах из срца кога често требамо осјећати у духу. Спољашњи уздах из људи и демона тежи да угуши унутрашњи уздах борца; спољашњи уздах стресних ситуација, рата рецимо, умирује се у вођењу рачуна на унутрашњи уздах; расијаност мисли по свијету осљепљује око, лијек је у бистром оку унутрашњег уздаха. И кад мисао спољашњег уздаха хоће да те одвуче на своју страну, ти се држи унутрашњег уздаха (ти се смири у унутрашњем уздаху). Бистро око срца, тај поглед на удубљење испред нас у пажњи очију, у унутршњем уздаху добија снагу благодатну; коју треба чувати, јер отуђивачки језици, као мачеви оштри ријеч злу казују; у циљу да срце борца изгуби благодат. И зато, браћо, чувајте благодат, јер се лако губи у мору отуђености од себе; јер у нама је Бог Који даје благодат, само останите у духу који гледа у дубину срца! ''Испитиваше безакоње, истрошише се испитујући истраживања. Приступи човек, и срце дубоко,'' Псал. 63,7. Кад неко гледа густу маглу испред себе, па се гуши у невидјелици; или кад га чула гоне на бијег од даха животног у страх од гушења, зашто? Па не види у пажњи ока у дубину срца које ликује; не види Бога, схватате ли?! Како? Осјећањем горућим за Богом унутра; које у унутрашњем уздаху ствара дух горења осјећања за Богом. Дух горења не за пролазном храном и пићем, већ за вјечном трпезом; која је насупрот оспољивачког отрова, који кида везу с Богом. ''Припремио си преда мном трпезу, насупрот угњетавача мојих. Намазао си уљем главу моју, и чаша Твоја напајајућа је као најјача.'' Псал. 22,5. Знате ли што је то благодат? То је осјећање испуњености срца Духом Светим! Док у гњеву, сујети, саосјећањем са системом звијери.. благодат се губи! Јер удах у Духу (пажња на удах у духу) јесте дисање из духовног простора; док искљученост пажње на удах у духу води гушењу; у бијегу од себе и хватању за спољашњи уздах. Спољашњи уздах је трчање за богом ван Бога; док унутрашњи уздах је призивање Имена Божијег Духом Светим Кога чувамо од себе оспољенога. Осјећај живота је у духу; док је пуноћа осјећања животних у срцу; зато у духу пажњу чувамо Христовим Именом. У пажњи на чело сјећамо се Бога; док осјећање у нама гори од славе Бога. У бистром оку срца видимо Бога; и пажња на очи иде до виђења даха у Духу који гори славом Бога. Унутрашњи уздах, тај удах у пажњи духа, који јесте удах у Духу, чини то да из дубине срца борац са умиљењем уздише; прикупљајући тако благодатну снагу за духовни подвиг у Богу!
Умрежавање - Page 22 454542 Умрежавање - Page 22 454542 Умрежавање - Page 22 454542 Умрежавање - Page 22 454542

ivan


Назад на врх Go down

Умрежавање - Page 22 Empty Re: Умрежавање

Порука  Sponsored content


Sponsored content


Назад на врх Go down

Страна 22 of 22 Previous  1 ... 12 ... 20, 21, 22

Назад на врх


 
Permissions in this forum:
Не можете одговорити на теме у овом форуму