АПОСТОЛСКИ ЦЕНТАР 888 ФОРУМ
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Od droge do Boga

Go down

Od droge do Boga Empty Od droge do Boga

Порука  Onisifor on 3rd April 2010, 16:38

Odrastao sam u ateističkoj porodici. Jedne godine, u Budvi, otac i ja smo iz čiste radoznalosti kupili veliku porodičnu Bibliju, iako je za njega važila ona: ''Religija je opijum za narod''. Pročitao sam Jevanđelje po Mateju i to mi se jako svidelo. Kad smo se vratili u Beograd slučajno smo videli plakat na kojem se reklamirala serija biblijskih predavanja u organizaciji jedne protestanske zajednice. I, tako, krenemo mi na predavanja (imao sam 14-15 godina). Otac je na, u najmanju ruku, energičan i ne baš prijatan način, pokušavao da minira sve što se tamo govorilo, međutim posle nekog vremena pod uticajem blagih ljudi koji su suštinska načela svoje vere svesrdno sprovodili u svojim životima, poverovao je u Boga (ili, preciznije rečeno, spoznao je Boga). U njegovom karakteru su se videle značajne promene. Postao je strpljiviji, smireniji i ljubazniji.
Ja sam takođe, možda i pre njega, poverovao, počeo da pručavam Sveto Pismo i već maltene bio spreman za krštenje, kad sam odjednom, pod uticajem društva iz kraja i škole, počeo da koketiram sa drogama i ubrzo postao zavisnik. Radio sam svašta: krao, varao, lagao, samo da bih došao do doze. Svakodnevno sam bio na teškim drogama, a travu sam pušio maltene umesto cigareta. Hapsili su me, a jednom sam dobio dobre batine u policiji. Pokušavao sam da se ''skinem'' puno puta, i sam, i u Zavodu za bolesti zavisnosti, ali nije vredelo - uvek sam počinjao ponovo. Uveče nisam smeo da legnem ako nisam imao spremljenu dozu za jutro, inače bih ujutro sav znojav i slab od krize smišljao kako da dođem do leka. Koliku li sam sramotu nanosio Bogu i koliko li sam pljuvao Hristu u lice!?
Međutim, Gospod je hteo da me zadobije za Sebe. Jedne večeri mi je otac našao u jakni tri kutije trodona, a moji su mislili da sam ''čist'' (u to sam ih ja ubeđivao). Bili su šokirani. Ujutro smo odmah otišli u Zavod, i dežuran je bio jedan dobroćudni lekar, pobožan čovek, koji mi je kasnije i rekao da sebe smatra samo oruđem u Božijim rukama. Uz njegovu pomoć sam uspeo da uspostavim apstinenciju, a ubrzo posle toga sam povredio koleno, tako da sam hteo-ne hteo morao da ležim u kući mesec dana. Za to vreme sam imao neobičnu potrebu za čitanjem hrišćanske literature.
Međutim, čim sam prohodao, nastavio sam da pijem, pušim travu, i bilo je samo pitanje dana kad ću se vratiti teškim drogama.
Tu se opet Bog umešao. Jedne večeri sam izašao u Skadarliju i krenuo da pijem (popio sam pivo-dva), ali usred provoda kao da mi je neko prišao i rekao: ''Zar ćeš to raditi? Meni si potreban.'' Setio sam se citata iz jedne knjige, koji kaže: ''Ako odlučiš da ne budeš spasen, celu večnost ćeš nedostajati Božijem srcu punom ljubavi (možda će neko ovo nazvati nepotrebnim sentimentalizmom, ali ja samo pričam kako je bilo!). Na um su počele da mi dolaze slike Hristovog stradanja: bičevanje, trnov venac, pljuvanje. Setio sam se Petrovog odricanja, i pomislio sam : ''Pa, ja sad to isto radim''. Borio sam se protiv tih misli jer su mi kvarile provod! Neko me je tad upitao: ''Ej, hoćeš još jedno pivo?'' I prvi put posle pet godina robovanja nagonima, ja sam odbio.
I, šta da kažem, počeo sam da se trudim da vodim jedan vrlinski život (uz dosta padova), a apstiniram od droga više od deset godina. Milost me je iz korena promenila. Bog mi je dao divnu ženu. Diplomirao sam i zaposlio se. Jednostavno, Gospod je pred mene stavio pitanje koje stavlja pred svakog pobožnog čoveka: da li više volim Njega ili greh? Trudim se da biram ovo prvo.

Onisifor


Назад на врх Go down

Od droge do Boga Empty Re: Od droge do Boga

Порука  Onisifor on 3rd April 2010, 16:48

Izvinjavam se što sam greškom postavio temu na ovaj podforum, zamolio bih moderatore da je prebace na "Ostale teme".
Hvala!

Onisifor


Назад на врх Go down

Od droge do Boga Empty Re: Od droge do Boga

Порука  Sveto Pravoslavlje on 5th April 2010, 02:18

brate Onisfor,mogu li jedan bratski dobronameran savet da ti dam....podji ti kod o.Joila,u manastir cirilovac kod kolasina,i veruj mi neces zazaliti.....
Sveto Pravoslavlje
Sveto Pravoslavlje


Назад на врх Go down

Od droge do Boga Empty Re: Od droge do Boga

Порука  Sponsored content


Sponsored content


Назад на врх Go down

Назад на врх


 
Permissions in this forum:
Не можете одговорити на теме у овом форуму