Зилоти (Истински Православни Хришћани?)

Go down

Треба ли подржати зилоте као борце против масонства, екуменизма и новотарства?

Зилоти (Истински Православни Хришћани?) Vote_lcap29%Зилоти (Истински Православни Хришћани?) Vote_rcap 29% 
[ 2 ]
Зилоти (Истински Православни Хришћани?) Vote_lcap29%Зилоти (Истински Православни Хришћани?) Vote_rcap 29% 
[ 2 ]
Зилоти (Истински Православни Хришћани?) Vote_lcap42%Зилоти (Истински Православни Хришћани?) Vote_rcap 42% 
[ 3 ]
 
Укупно гласова : 7
 

Зилоти (Истински Православни Хришћани?) Empty Зилоти (Истински Православни Хришћани?)

Порука  ✝БоКи✝ on 5th July 2010, 19:18

Шта мислите о зилотима? Ако неко нешто више зна о њима, нека каже ради информисаности а на спасење.

Једино што ја знам је да су под окриљем светогорског православног зилотског манастира Есфигмен и да не признају званично, како они кажу државно православље због чланства у екуменистичком покрету што они сматрају за јерес.

Конкретно мене занима да ли код њих има благодати и да ли ми смемо да посећујемо њихове манастире.
Дакле, јесу ли они мало тврђа струја у Цркви или су отпадници (секташи)?

Зилоти (Истински Православни Хришћани?) 331899
✝БоКи✝
✝БоКи✝


Назад на врх Go down

Зилоти (Истински Православни Хришћани?) Empty Re: Зилоти (Истински Православни Хришћани?)

Порука  Јеленка on 7th July 2010, 18:31

Помаже Бог брате Боки,као и сви чланови форума,којима се извињавам што ме тако дуго није било.Срећан празник Рођења Светог Јована Крститеља!

Боки,познајем једног ,,зилота''. То је један диван човек који је мало читао неку монашку литературу без благослова духовника.Па се жешће натриповао(говорим ти овако ,,ћирилицом'' простим и разумљивим језиком) и онда је почео да се моли непрестано,да једе само биљке,да говори како су ово последња времена.Чак ми је једном у разговору рекао да неће више са мном да се дружи ако не почнем пре Светог Причешћа да постим пет дана на води.Ни мање ни више него пет,толико ми је одредио,као да постим њему а не Богу.

Даље,један брат у Христу је исто тако,почео из најбоље намере и љубави према Богу да чита литературу и да се бакће стварима које су изнад његовог духовног узраста.И онда је почео да једе искључиво шаку зрневља на дан и говори стално ,,јао Боже мене грешника''.Али пошто постоје извесне Литургијске измене у Цркви он је престао да иде на Литургије са остатком обичног народа и искључиво је код куће слушао Валаамску Литургију на це де-у. И тако сам себе искључио из Цркве,која гордост!

Моје скромно мишљење је да свако од нас треба да буде помало зилот у себи,али у правом смислу речи ,,зилот'' што значи ревнитељ за веру преведено са грчког.У овоме би сви требало да будемо и једни друге да подржавамо,под условом да свако гледа искључиво само себе и своје грехе да окајава а не оно што раде други. У том смислу наравно да је подршка потребна,али никако не смемо осуђивати оне који,примера ради нпр. иду на Литургију у Нови Сад,а тамо је доста измењена захваљујући владики Иринеју.И сад,они су као новотарци а ми смо као православни и даље,само зато што идемо на Литургије које нису измењене.

Треба се Богу молити,остало је све у Божијим рукама.Православље је мноооооогоооо шире од пуких правила и прописа.Православље је све осим тога,једино правило је да нема правила кад је спасење наше у питању и живот вечни.Православље је широко као океан,и ми морамо имати стога широке видике ако хоћемо да будемо православци.Бог зна шта је коме у срцу.
Јеленка
Јеленка


Назад на врх Go down

Зилоти (Истински Православни Хришћани?) Empty Re: Зилоти (Истински Православни Хришћани?)

Порука  Marko on 7th July 2010, 21:44

✝БоКи✝ ::Шта мислите о зилотима? Ако неко нешто више зна о њима, нека каже ради информисаности а на спасење.
Сваки православни хришћанин требало би да буде зилот тј. ревнитељ за своју православну веру.
У светом Писму пише: "Бог је ревнитељ". Као што Бог ревнује за спасење људског рода, тако и ми треба да ревнујемо за своје и спасење својих ближњих колико је у нашој моћи.
О правилном и неправилном ревновању лепо пише свети Нектарије Егински:
http://www.pravoverje.com/Biblioteka/svNekEgin-o%20zilotizmu.pdf
Данас су истински православни хришћани, тј. истински ревнитељи, под омофором Хризостома Солунског, епископа Грчке старокалендарске (матејевске) Цркве.
Екуменизам је свејерес и зато су све званичне цркве, укључујући и С"П"Ц безблагодатне јеретичке организације. Оне су у служби Антихриста коме припремају терен за зацарење. Постоје и неки благочестиви верници С"П"Ц који увиђају шта се дешава, али, нажалост, немају снаге или довољно познања истине да иступе из ње. Ма колико ревновали на речима, они се и даље моле и причешћују у јеретичкој и расколничкој цркви и зато се не спасавају ако се не покају и приђу истинској Цркви.
Више о екуменистима можеш прочитати овде:
http://www.pravoverje.com/Otpadnistvo/Protiv%20ekumenista/teme.htm
На видео снимцима које си приказао су такозвани "флоринци" (У Србији их предводи Акакије). Они исправно исповедају да је С"П"Ц у јереси и да је зато безблагодатна, али и они сами не стоје у Истини већ потичу од тзв. флоринског раскола, а и немају добро исповедање о безблагодатности новокалендараца као и о Христовој личности. Више о њима можеш прочитати овде:
http://www.pravoverje.com/Otpadnistvo/Protiv%20florinaca/teme.htm
Данашња истинска Црква има апостолско прејемство које потиче од светог владике Матеја Брестенског (упокојио се у Господу 1950. године). Његово житије можеш прочитати овде:
http://www.pravoverje.com/Zitija/svMatej.htm
По њему се чланови Цркве називају "матејевцима" да би се разликовали од "флоринаца" који потичу од расколника Хризостома Флоринског, а и даље неоправдано себе називају истинским православним хришћанима.
1995. од матејеваца отпадају новоиконоборци (неоправдано себе и даље називају матејевцима). Више о њима можеш прочитати овде:
http://www.pravoverje.com/Otpadnistvo/Protiv%20novoikonoboraca/teme.htm
2002. године од матејеваца отпадају неонесторијанци (неоправдано себе и даље називају матејевцима). Више о њима можеш прочитати овде:
http://www.pravoverje.com/Otpadnistvo/Protiv%20ktenasovaca/teme.htm
Данас Цркву предводи митрополит Хризостом Солунски који је тренутно једини православни епископ у свету:
http://www.pravoverje.com/Teme/cudo.htm
Господ је казао у Писму:
"Син Човечији када дође други пут, хоће ли наћи веру на земљи".
"Не бој се мало стадо, ево Ја сам са вама у све дане до свршетка света".

Marko


Назад на врх Go down

Зилоти (Истински Православни Хришћани?) Empty Re: Зилоти (Истински Православни Хришћани?)

Порука  ✝БоКи✝ on 7th July 2010, 23:07

Јеленка ::Срећан празник Рођења Светог Јована Крститеља!
Хвала сестро, такође! :) Нека нас Господ помилује молитвама славног Светог Јована, пророка, претече и крститеља Господњег.

Јеленка ::Боки,познајем једног ,,зилота''. То је један диван човек који је мало читао неку монашку литературу без благослова духовника.Па се жешће натриповао (говорим ти овако ,,ћирилицом'' простим и разумљивим језиком) и онда је почео да се моли непрестано,да једе само биљке,да говори како су ово последња времена.Чак ми је једном у разговору рекао да неће више са мном да се дружи ако не почнем пре Светог Причешћа да постим пет дана на води.Ни мање ни више него пет,толико ми је одредио,као да постим њему а не Богу.
Опрости ми, али имам осећај да тај израз "натриповао" и није баш најбољи. Боље је рећи "пао у прелест".

Што се тиче непрестане молитве, томе треба да тежи сваки Хришћанин. "Молите се без престанка" (1. Сол. 5:17) То је уствари молитва Исусова. Али то свакако треба чинити постепено и то уз строги духовни надзор јако доброг духовника. А да ли се он моли непрестано, то је питање. Многи данас читају молитве али се не моле. Да се неки људи заиста моле за сво то време док читају молитве, они би били светитељи и благо би нама било. :) Не треба себе оптерећивати многим молитвама ако за то човек није духовно спреман и ако за то нема благослов јер може себе да доведе до духовне погибељи. Боља и неколико молитава али искрених и усрдних него 1.000 молитава фарисејских, лицемерних и расејаних.

А то једење само биљака (вегетаријанство) је недопустиво и чак забрањено, посебно мирјанима. Неумерени пост је опаснији од непошћења уопште. Сасвим је довољно постити 4 годишња вишедневна поста, једнодневне постове као и среду и петак. Ако је неко болестан те због болести није у могућности да пости по правилима, онда он треба да узме благослов од духовника (парохијског свештеника) да му разреши или скрати пост. Хришћани другачије не би требало да поступају (сами себи да одређују и разрешују пост) јер би то било кршење поста што је грех.

А последња времена јесу, нажалост и на то нам указују Света Библијска пророчанства као и Свето Откривење (последња књига Светог Писма). http://blip.tv/file/1716357

А у вези причешћа. Правилно би било овако: Ко жели достојно да се причести треба да пости најмање недељу дана (у изузетним случајевима најмање 3 дана), да се моли усрдније и чешће у току поста, да чешће присуствује богослужењима у храму, да се исповеди, помири са свима и свима опрости све, да се исповеди детаљно (све грехе које је учинио од претходне исповести и које није поменуо на претходној исповести, или ако се никад није исповедао - онда све грехе од седме године), да се каје за све те грехе сузама и скрушеним срцем и да изврши епитимију за грехе (уколико ју је добио), па да приђе причешћу (уколико му Господ милостиви допусти) са највећим страхопоштовањем и осећањем недостојности (јер се каже "Светиње Светима!" а ми нисмо Свети већ грешни а узимамо Светиње), са страхом Божијим и трепетом над тако страшном тајном примања тела и крви Господње и сједињења са Господом својим. Свако ко овако не приступа, суд себи једе и пије и то му је чак на штету духовно и телесно. А ко пак оваквом припремом приступи, благо њему. Какву ће божанску благодат да осети у себи, какву неисказану радост и мир Божији у срцу да ће увидети да за тако нешто вреди постити и 20 година а не тако мало. Осетиће неизмерну захвалност Творцу и Родитељу своме небескоме што је толико милостив да допушта човеку да тако нешто прими у себе нечистог и јадног. (плачем када се сетим тог осећања) И то ће му бити веома корисно и на исцељење и душе и тела и веома потпомоћи у духовном напретку. Треба се причешћивати најмање 4 пута годишње а треба се трудити да се причешћује и чешће ако је човек у могућности.

А то што неког присиљава на нешто, то показује да он нема љубави нити да је истински ревнитељ. Врло је лицемерно некоме нешто наређивати и уцењивати га и то само показује да је ревност тога који то ради лажна и да пошто он то ради, он (ради утехе себи) жели да то и други раде да би њему било лакше.

Јеленка ::Један брат... Али пошто постоје извесне Литургијске измене у Цркви он је престао да иде на Литургије са остатком обичног народа и искључиво је код куће слушао Валаамску Литургију на це де-у. И тако сам себе искључио из Цркве,која гордост!
И он је нажалост пао у прелест. Одсекао је сам себе од Цркве. Литургија је нешто најсветије, то је парче неба на земљи, то је предукус Царства небеског. Литургија се не слуша, већ се живо учествује у литургији (свештеник и народ се моле и поју, врше се Свете Тајне животворне) и зато се не може учествовати преко ЦД-а. То је и смешно и тужно. Жао ми је брата, како га је враг грозни лако упецао у замку.

Спаси Господе слугу свога и врати га мајци нашој, Цркви твојој светој, јер је створење твоје, јер је слуга твој, јер жели теби да служи.

Јеленка ::да свако гледа искључиво само себе и своје грехе да окајава а не оно што раде други.
Данас се многи верници баве свиме и свачиме само не својим спасењем. Не смемо да осуђујемо друге јер ћемо онда највероватније и ми пасти у тај грех а поготову не свештенство и црквени клир јер то није наш посао, немамо право на то. Има ко је за то задужен. А ми нећемо ићи у пакао ни због греха неког свештеника, ни владике, већ само због својих греха ако се не кајемо и не трудимо да Богу угодимо својим животом.

"А зашто видиш трун који је у оку брата твојега, а брвно које је у твојему оку не осјећаш?" (Лк. 6:41)

Јеленка ::нпр. иду на Литургију у Нови Сад,а тамо је доста измењена захваљујући владики Иринеју.И сад,они су као новотарци а ми смо као православни и даље,само зато што идемо на Литургије које нису измењене.
Сестро моја драга, ја немам нигде у близини цркву у којој се служи по старом, али нисам достојан ни ове овакве службе на коју идем.. :'(

Јеленка ::Треба се Богу молити,остало је све у Божијим рукама.Православље је мноооооогоооо шире од пуких правила и прописа.Православље је све осим тога,једино правило је да нема правила кад је спасење наше у питању и живот вечни.Православље је широко као океан,и ми морамо имати стога широке видике ако хоћемо да будемо православци.Бог зна шта је коме у срцу.
Е с овиме се већ не слажем у потпуности. Треба се Богу молити и све ће он да уреди како треба. Али закон Божији, Свети канони и Свети догмати су нешто чега се строго треба држати уколико желимо вечно спасење бесмртне наше душе. Те каноне и догмате треба да чувају и спроводе црквене власти а ми треба да им будемо послушни и да се тога придржавамо колико смо у то упућени. У Светом Писму пише да је узак и тесан пут у Царство Небеско а широк пут зна се где води. "Уђите на уска врата; јер су широка врата и широк пут што воде у пропаст, и много их има који њим иду." (Мт. 7:13) Но ваистину Бог зна шта је коме у срцу зато стражимо над срцем својим драга браћо и сестре у Христу Исусу.

Опростите што се правим паметан али се трудим да будем бар мало користан на форуму и да кажем и ја бедни нешто спасоносно ако је то уопште могуће из нечистог и помућеног ума мог. Жао ми је и што скрећем са теме али најбитније је спасење, ја мислим.
✝БоКи✝
✝БоКи✝


Назад на врх Go down

Зилоти (Истински Православни Хришћани?) Empty Re: Зилоти (Истински Православни Хришћани?)

Порука  ✝БоКи✝ on 8th July 2010, 00:07

Marko ::Екуменизам је свејерес и зато су све званичне цркве, укључујући и С"П"Ц безблагодатне јеретичке организације. Оне су у служби Антихриста коме припремају терен за зацарење.
СПЦ се није ујединила са било којим јеретицима, нити служи са њима, нити помиње у служби било кога од њих, нити је прешла на нови календар, нити исповеда било које криво учење тако да не разумем по ком основу је СПЦ јеретичка организација. Јеретичком организацијом се може окарактерисати нека црква само уколико нема исправно учење или апостолско прејемство а СПЦ има оба.
Marko ::Постоје и неки благочестиви верници С"П"Ц који увиђају шта се дешава, али, нажалост, немају снаге или довољно познања истине да иступе из ње. Ма колико ревновали на речима, они се и даље моле и причешћују у јеретичкој и расколничкој цркви и зато се не спасавају ако се не покају и приђу истинској Цркви.
Благочестиви верници се не баве црквеном политиком (као ја и ти) већ се брину само о свом спасењу. А онај ко се бави црквеном политиком, тај нема времена за сопствено спасење и неће се спасти.

Marko ::флоринци
матејевци
новоиконоборци
неонесторијанци
...
Занимљиво је то како Дух Свети држи "зилоте" у јединству. Сваког момента се цепају на све мање и мање фракције и међусобно се анатемишу и сваки од њих тврди да је једино он "Црква".

Marko ::Данашња истинска Црква има апостолско прејемство које потиче од светог владике Матеја Брестенског (упокојио се у Господу 1950. године)
Објасни како. Је ли владика Матеј био рукоположен на исправан начин, када и од кога?

Marko ::Данас Цркву предводи митрополит Хризостом Солунски који је тренутно једини православни епископ у свету
lol! Само један владика на свету! lol!

Објасните ви зилоти:
1. Ако немамо благодати, зашто нам се не квари Освештана (Света) Вода. Њу освећује само Дух Свети тако да мора да имамо Духа Светога (римо-католицима се нпр. квари па је они соле да се не би укварила)
2. Зашто нам још увек силази Благодатни Огањ сваке године на Велику Суботу кад смо "постали јерес"?
3. Зашто код нас и даље има силних чуда и исцељења која су немогућа у било којој другој вери?
4. Како код нас још увек има светитеља кад смо од 1924. јеретици? Нпр. Свети Николај Српски, Свети Јустин Ћелијски, Свети Симеон Дајбабски итд. (нетрулежне мошти и силна исцељења од њих) И како код вас нема светитеља кад сте права вера? (ако имате неког свог светитеља из ваше "цркве", наведи и докажи да је светитељ)

итд. итд. итд.

Још ме занима у коју цркву ти идеш и где се причешћујеш и спасаваш? Да размислим, можда ћу и ја. ;)
Да л' ти час скокнеш до Грчке, спасеш се, па се вратиш??? Зилоти (Истински Православни Хришћани?) 64724
✝БоКи✝
✝БоКи✝


Назад на врх Go down

Зилоти (Истински Православни Хришћани?) Empty Re: Зилоти (Истински Православни Хришћани?)

Порука  Marko on 8th July 2010, 11:04

✝БоКи✝ ::СПЦ се није ујединила са било којим јеретицима, нити служи са њима, нити помиње у служби било кога од њих, нити је прешла на нови календар, нити исповеда било које криво учење тако да не разумем по ком основу је СПЦ јеретичка организација.
Није добро негирати нешто што је очигледно. Одбрана нечега што је непријатељско људском спасењу је бесмислена, јер онда човек прикривајући јерес С“П“Ц заправо брани оне који су му и сами непријатељи у погледу вечног спасења душе. Ко жели Истину и следи је, лако ће све сагледати у правом светлу.
С“П“Ц се моли са преко 300 секти у Светском Савезу цркава (ССЦ). ССЦ је јеретичка организација, а сваки члан јеретичке организације је јеретик. По статуту ССЦ, донетом у Торонту 1950. године, не постоји једна Црква него све чланице треба заједно да траже пут до истине и да теже обједињењу у једну цркву. То је тзв. "теорија грана" која директно негира 9. члан Символа вере којим исповедамо Једну, Свету, Саборну и Апостолску Цркву основану на Педесетнице. Тако свака чланица ССЦ, а тиме и С"П"Ц, негира Символ вере. Онај ко не исповеда Символ вере није православни хришћанин већ јеретик и неверник.
С“П“Ц је у унији са римокатолицима, јер је „патријарх“ Атинагора 1965. године „скинуо“ анатеме са римокатолика (које су тако пале на његову главу) иако се они нису покајали за јереси. Пошто је С“П“Ц у духовном општењу са васељенском патријаршијом, то значи да је и С“П“Ц у унији са римокатолицима. Она је у унији са њима и преко Баламандског споразума из 1993. на основу кога „православни“ признају римокатолицима апостолско прејемство и свете тајне. Она је у унији са њима и тако што врши заједничке молитве са њима што је строго кажњиво црквеним канонима, назива их „сестринском црквом“, итд. Такође, и тако што су поједини представници попут Иринеја Буловића, Вартоломеја и сличних причешћивали и римокатолике (Вартоломеј уз то помиње папу на литургији).
Од 1990 г. и 1993 г. је у тзв. Шамбезијској молитвено-евхаристијској унији са јеретицима монофизитима.
С“П“Ц није прешла на нови календар, али је у општењу са новокаленарцима, а по учењу Цркве, они који опште са расколницима и сами су расколници. (Слично, С“П“Ц слави Васкрс кад и треба, али је у општењу са Финском новопасхалном црквом, па потпада под црквену осуду којој подлежу новопасхалци).
Да поменем и Равенски споразум из 2007. године. Све наведено је само делић безакоња С“П“Ц и осталих званичних цркава.

✝БоКи✝ ::Јеретичком организацијом се може окарактерисати нека црква само уколико нема исправно учење или апостолско прејемство а СПЦ има оба.
Показао сам да С“П“Ц нема апостолско учење зато што је у јединству са јеретицима, а по светим оцима онај ко општи са јеретицима и сам је јеретик, ма колико на речима исповедао православље. Али, С“П“Ц уз то и јавно проповеда јерес. Нпр. Игњатије Мидић учи да је душа смртна, да нема митарстава, да је грех последица смрти, а не смрт последица греха и сл. Владан Перишић поред тога учи, као и протестанти, да се православни само символички причешћују телом и крвљу Христовом, Драган Милин се јавно руга догађају Нојевог потопа називајући то бајком итд. Сви су они предавачи на Богословском факултету у Београду где откривене главе проповедају јерес и шире саблазан међу омладином. Господ каже: „Потребно је да дођу саблазни. Али тешко ономе кроз кога долази саблазан“. Нико из С“П“Ц није казнио одговарајућим црквеним мерама дотичне саблазнитеље, што је само још један показатељ да С“П“Ц није Црква. У Цркви не могу заједно обитавати и православни и јеретици. Црква је „стуб и тврђава истине“, а сваки који проповеда јерес је ван Цркве. А такође и сви они који су у духовном општењу са њима, па макар по том истом питању на речима исповедали супротно од јеретика, тј. православно.
Пошто С“П“Ц нема апостолско учење, самим тим је изгубила и апостолско прејемство од тренутка када су рукополагање почели да обављају јеретици и расколници.

✝БоКи✝ ::Благочестиви верници се не баве црквеном политиком (као ја и ти) већ се брину само о свом спасењу. А онај ко се бави црквеном политиком, тај нема времена за сопствено спасење и неће се спасти.
Питање исповедања вере није црквена политика него питање од суштинског значаја за спасење. Без праве вере немогуће је угодити Богу. „Ван Цркве нема спасења“, сведочи свети Кипријан Картагински. Зато се јеретици неће спасти. И они у Цркви ако немају добра дела неће се спасити, јер „вера без дела је мртва“, али без вере дела не омогућују спасење. Потребно је и једно и друго. Свети оци кажу да ће Господ на Страшном Суду, кад буде осуђивао на муке вернике који су следили јеретике, рећи: „Зашто Ме нисте слушали. Нисам ли вам говорио да не идете за јеретицима. Зато идите од Мене проклети у огањ вечни приправљен ђаволу и слугама његовим.“

✝БоКи✝ ::
флоринци
матејевци
новоиконоборци
неонесторијанци
...

Занимљиво је то како Дух Свети држи "зилоте" у јединству. Сваког момента се цепају на све мање и мање фракције и међусобно се анатемишу и сваки од њих тврди да је једино он "Црква".

Тако исто бих ја могао набројати:
аријанци
православци
несторијанци
духоборци
...
И рећи:
„Занимљиво је то како Дух Свети држи "православне" у јединству. Сваког момента се цепају на све мање и мање фракције и међусобно се анатемишу и сваки од њих тврди да је једино он "Црква".“
Да ли је оваква логика правилна?! Наравно да није! Као што су се и раније многи одвајали од Цркве у јерес и раскол, а није се Црква, која је тело Христово, цепала на фракције, тако је и данас. Неки су се одвојили од Грчке старокалендарске Цркве, али увек ће бити оних који неће отпасти од Цркве. Црква и даље постоји, јер по обећању Господњем „ни врата ада неће је надвладати“.

✝БоКи✝ ::Објасни како. Је ли владика Матеј био рукоположен на исправан начин, када и од кога?
Јесте, рукоположен је на правилан начин 1935. године од стране епископа Германа Димитријадског, Хризостома Флоринског и Хризостома Закинтског.

✝БоКи✝ ::
1. Ако немамо благодати, зашто нам се не квари Освештана (Света) Вода. Њу освећује само Дух Свети тако да мора да имамо Духа Светога (римо-католицима се нпр. квари па је они соле да се не би укварила)
2. Зашто нам још увек силази Благодатни Огањ сваке године на Велику Суботу кад смо "постали јерес"?
3. Зашто код нас и даље има силних чуда и исцељења која су немогућа у било којој другој вери?
4. Како код нас још увек има светитеља кад смо од 1924. јеретици? Нпр. Свети Николај Српски, Свети Јустин Ћелијски, Свети Симеон Дајбабски итд. (нетрулежне мошти и силна исцељења од њих) И како код вас нема светитеља кад сте права вера? (ако имате неког свог светитеља из ваше "цркве", наведи и докажи да је светитељ)

Цитираћу део одговора на питања верника из С"П"Ц који је постављен на сајт пре три године (
http://www.pravoverje.com/Otpadnistvo/Protiv%20ekumenista/Diskusija-O%20bezblagodatnosti%20SP.htm
):
"Некварење водице није мерило и сведочанство истинитости Цркве, већ је то права вера и апостолско наслеђе. Освећивање водице је чудо које се савршава силом Божијом која је својствена Часном и животворном Крсту, који се спушта у воду, и Имену Божијем које се призива. У истинској Цркви Христовој ово чудо се савршава по вољи Божијој и то увек. Ван Ње у јереси оно се или не савршава или се савршава по допуштењу Божијем. Како данас тако и у прошлости постојали су случајеви када су и јеретици чинили чуда. Тако нпр. у IV в. један јеретик Аријанац, над главом св. Јована Крститеља која се тада налазила у његовом поседу, је молитвом чинио чуда и исцељивао људе. Говорио је: ето чуда која се дешавају по мојој молитви су доказ тога да је моја вера и Црква истинита! Хоћемо ли зато рећи, на основу тих чуда, да аријанство, које исповеда да Исус Христос није превечни Син и Логос Божији него створење, није јерес и да је њихова ''црква'' истинита и благодатна Невеста Христова – она која једина има искупљујућу силу и власт. Не него: Сачувај нас Боже такве хуле! Рећи ћемо, заједно са светим Апостолом, да су они антихристи (1.Јн. 2, 22-23) и да је њихов вечни удео геена огњена! Рећи ћемо још и то: многи ће доћи и рећи у онај Дан: Господе, нисмо ли именом твојим чуда чинили, демоне изгонили, мртве васкрсавали. А ја ћу им рећи: Не познајем вас. Идите од мене сви који чините безакоње. Ван Цркве Христове нема спасења, нема светих Тајни, нема Крштења, нема Причешћа (1. канон Св. Василија Великог). То је учење Цркве Христове и тако су веровали и исповедали сви истинити хришћани у свим временима. О томе је пуно писао св. Кипријан Картагински и препоручујемо вам да, ако можете, прочитате његове списе.

Човеку који је ван Цркве, и не зна да је у јереси, Бог даје привремено благодат не зато да би тај човек остао у јереси, него зато да подржи, пре свега, његову веру у Бога, његово одвраћање од греха, његову окренутост ка Богу и тражење Истине. То је тзв. призивајућа или просвећујућа благодат, а не Црквена искупљујућа благодат светих Тајни која се даје само у истинској Цркви.

Чудо силаска благодатног Огња на Васкрс у Јерусалиму исто тако није нимало доказ да је данас екуменистичка Јерусалимска Патријаршија, и остале Патријаршије које су с њом у општењу, истинита, благодатна и спасавајућа Црква Христова. <...> Додаћемо само то да је чудо силаска благодатног огња специфично везано само за Јерусалим и гроб Господњи и оно пројављује велику милост Божију према отпалим Јеврејима и касније муслиманима, јер им ево већ 2000 година сведочи и објављује Васкрсење Христово и позива их на покајање, што ће се и десити у сама последња времена кад буду дошли Енох и Илија и св. Јован Богослов. То чудо је намењено пре свега њима а не хришћанима који већ верују у Васкрсење Христово. Благодатни Огањ данас силази на призив Јерусалимског патријарха не зато што је он истински православан него зато што наступа у име православља и пред нехришћанским светом представља православље. Тиме Господ показује не само то да је Он Васкрсао и да је једини истинити Месија и Спаситељ, него и да је православно хришћанство једина истинита вера у Њега. А на самог данашњег екуменистичког Јерусалимског Патријарха и његову ''православност'', односе се горе наведене речи: многи ће доћи и рећи у онај Дан: Господе, нисмо ли именом твојим чуда чинили, демоне изгонили, мртве васкрсавали, [благодатни огањ с неба спуштали]. А ја ћу им рећи: Не познајем вас. Идите од мене сви који чините безакоње."

Владику Николаја и оца Јустина Поповића ценим као врсне богослове и благочестиве људе и читам њихова дела (посебно од вл. Николаја). Ценим и Симеона Дајбабског. Међутим, истине ради, треба рећи следеће.
Владика Николај је напустио С“П“Ц 1954. године. По свему судећи умро је у Руској заграничној цркви. Отац Јустин није напустио С“П“Ц. Он је исправно писао и говорио против екуменизма, али није на делу поступио светоотачки тј., нажалост, није напустио јеретичку цркву. Без обзира на све добро што је урадио и рекао, он није прави пример исповедништва у 20. веку. Прави пример су руски катакомбници и грчки старокалендарци (матејевци) који нису имали никакву заједницу са јеретицима. Што се моштију тиче, треба бити опрезан. И римокатолици и протестанти показују мошти итд. На првом месту је апостолско учење и апостолско прејемство, а мошти су само потврда светости тамо где постоји ово двоје. Где тога двога нема, не треба се уопште ослањати на мошти као показатељ светости.
Код нас матејеваца постоји сачувано и апостолско прејемство и апостолско учење и зато мошти јесу ваљан показатељ нечије светости. Има доста светитеља код нас. Навешћу само неке од њих: владика Матеј, владика Лазар, јуродиви Христа ради Харалампије, монахиња Миријам, итд. Свако се може уверити у њихову светост пре свега на основу сведочанстава о животу којим су живели и смрћу којом су умирали, а, такође, свако ко оде у Грчку може да види мошти и осети благоухање од њих. Постоје бројна сведочанства исцељења над њима. На сајту Правоверје можеш погледати фотографије упокојења и моштију.
Такође, постоје бројна чуда. О чудима за живота светог владике Матеја погледати овде:
http://www.pravoverje.com/Zitija/svMatej.htm
„Најсвежије“ чудо у нашој Цркви десило се 24. маја ове године после свете литургије коју је служио наш владика Хризостом Солунски:
http://www.pravoverje.com/Teme/cudo.htm

✝БоКи✝ ::Још ме занима у коју цркву ти идеш и где се причешћујеш и спасаваш? Да размислим, можда ћу и ја. ;)
Да л' ти час скокнеш до Грчке, спасеш се, па се вратиш???

Некад ми одемо у Грчку, некад они дођу у Србију, све према могућностима.
Размисли, испитуј, истражуј, и Господ ће те довести у Своју Цркву само ако будеш имао срце отворено за Истину.
Саветовао бих ти још да читаш текстове са линка http://www.pravoverje.com/Otpadnistvo/Protiv%20ekumenista/teme.htm
који сам прошли пут оставио, као и друге текстове са сајта http://www.pravoverje.com ,јер ту већ постоје одговори на ова твоја и многа друга питања.


Marko


Назад на врх Go down

Зилоти (Истински Православни Хришћани?) Empty Re: Зилоти (Истински Православни Хришћани?)

Порука  Јеленка on 8th July 2010, 18:48

Боки доста си ти упућен за једног шеснаестогодишњака :)

Бог те благословио.
Јеленка
Јеленка


Назад на врх Go down

Зилоти (Истински Православни Хришћани?) Empty Re: Зилоти (Истински Православни Хришћани?)

Порука  ✝БоКи✝ on 8th July 2010, 18:56

Немам више намеру да расправљам са Марком. Растурио ме је. Само нека он брани православље и буде исповедник а ја остајем у мојој "државно-екуменистичкој јеретичкој" СПЦ да се борим до краја. А овде има благодати па нека прича ко шта хоће. Остајем у Цркви у којој је био Свети владика Николај, Свети авва Јустин, Свети новомученик Харитон, Преподобни отац Тадеј, Свети старац Гаврило многострадални итд. итд.

Боки доста си ти упућен за једног шеснаестогодишњака :)

Бог те благословио.
Бог да ме благослови што сам љубопитљиве природе па волим све да знам и оно што не треба? Embarassed
Доста сам "упућен" а мало знам, паметујем а немам мудрости; али шта ћу...

Бог нека нас благослови обоје. Ни ја немам намеру да уписујем Богословски факултет него исто тако сам морам да брљам по Светим Списима у потрази за Извором Воде Живе и Наднебесним Знањем. Желим да изучавам најсветију Науку, науку са великим Н, али сам веома слаб да бих претрпео све саблазни на БФ у Београду и онда учим на дивље, без благослова и без духовника, уздајући се у Бога и Свете Његове уз молитву.
✝БоКи✝
✝БоКи✝


Назад на врх Go down

Зилоти (Истински Православни Хришћани?) Empty Re: Зилоти (Истински Православни Хришћани?)

Порука  Чувар Православља on 6th October 2011, 22:02

Нико не спори да је стање у СПЦ не бас тако сјајно,али лажи да смо јеретици који се одричу Символа Вере или светих Предања су само лажи зилотске да нас разједине.Чувајте се хлеба фарасејског!Откровење Јована Богослова треба узимати после много година молитве у подвизања.Данашња парола зилота је да су они који су једини одржали истинску веру и да је крај света близу.Зилоти су сами се удаљили од апостолског учења са својом паролом Православље или смрт.Замислите да су свети апостоли ишли и приповедали Христос или смрт.Мртвачка глава испод крста доста говори.Друго што се тиче мењања свете литургије истина је да неке владике уводе.Тога се треба чувати у будућности.Зилоти се држе закона,али не суштине.Исто као некада Јевреји суботе и обрезања,а не љубави ка ближњем.Притом су врло агресивни према осталима.Да ли је то одлика хришћана?Друго код крштења,гледају на потапање особе,а не на особу која прима крштење.

Није истина да ако неки свештеници и владике шурују са римокатолицима,да то ради цела Црква,јер би нас благодати давно напустиле.Пре бих запитао које свеце имају зилоти,али после 1924.Свети који имају Католици и Протестанти,су управо они из доба пре раскола 1054 год.Каснији католички и протестантски свеци нису се прославили по чудима и по нетрулежности.Многи свети оци браћо по данасњим зилотима би били јеретици,упамтите ово!Вера без чуда је мртва и представља филозофију.Брат Боки је рекао истину.Верујте браћо да Владика Николај није никада напустио веру Светог Православља,да се зилоти не би радовали њиховој лудој теорији и јеврејском закону.Нека наша дела говоре,а не ми.
Чувар Православља
Чувар Православља


Назад на врх Go down

Зилоти (Истински Православни Хришћани?) Empty Re: Зилоти (Истински Православни Хришћани?)

Порука  Nikifor on 26th February 2012, 01:34

Помаже Бог браћо и Сестре,желим овом приликом да вам лично посведочим истинитост свега онога што нам Истински Православни говоре.Заиста,драга браћо и сестре,истина је све то,ма колико ми успављивали себе да није.Ја сам пришао у Истинску Православну Цркву Србије пре око 2 месеца отприлике.Годину и више дана сам се колебао шта и како,али,могу вам посведочити личним примером,Господ нека нам буде сведок,они су у Истини.Застаните мало на трен и погледајте само где је Истина.Господ је рекао да ће бити гоњена,ето одговора,страдални манастир Есфигмен,а и Дух који изнутра сведочи.Нека не буде да желим било коме било шта да наметнем,али наш Господ никоме не жели да погине,већ да се обрати и жив буде,па ко жели да иде за Истином,нека се усрдно моли Богу,па ће све Он открити свакоме ко га искрено тражи,пођимо од питања да ли Истина може имати унију са ССЦ-ом,а и имате књигу СВЕТА РЕВНОСТ издату од библиотеке при Цркви Светог Александра Невског у Београду,писац је Свети Аверкије Таушев у којој је све лепо и сликовито објашњено.Поздраљам вас искрено и од срца.
Молите се браћо и полако испитујте и Бог ће свакоме показати пут,ако ништа друго,онда бар се уздржимо од критике према њима(Истински Православнима),јер нам они заиста желе добро,а ми се окренули пема католицима,не кажем сви,али много њих,нажалост.
Подржавам Марков труд да се људима приближе Јеванђелско-предањске Истине.Јесте да су Епископи првенствено на то позвани,али ако они ћуте,камење ће проговорити,што значи да смо и ми народ дужни да будемо обазриви и да бранимо искру Блага многоценог,нашу Веру Православну,без које нема спасења.Поздрављам вас браћо и праштајте на прагу великог поста.
http://www.pravoverje.com/Otpadnistvo/Protiv%20ktenasovaca/Kalendar1999.pdf
Nikifor
Nikifor


Назад на врх Go down

Зилоти (Истински Православни Хришћани?) Empty Re: Зилоти (Истински Православни Хришћани?)

Порука  Sponsored content


Sponsored content


Назад на врх Go down

Назад на врх


 
Permissions in this forum:
Не можете одговорити на теме у овом форуму