АПОСТОЛСКИ ЦЕНТАР 888 ФОРУМ
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Niš: Danju sija katolički, noću pravoslavni krst

Go down

Niš: Danju sija katolički, noću pravoslavni krst Empty Niš: Danju sija katolički, noću pravoslavni krst

Порука  Маринковић 29th January 2011, 01:59

Iznad Niša će biti izgrađen katolički krst, potvrdio je za "Nacionalni Građanski" autor ovog projekta Dragan Stojanović. Unutar većeg katoličkog biće smešten manji pravoslavni krst. Prvi će se videti danju, a drugi noću, jer ga je Stojanović dizajnirao tako da svetli.

"To je krst hrišćanstva, univerzalni krst koji svi u svetu prepoznaju kao simbol raspeća. Iako je latinski krst veći, vodili smo računa i o pravoslavlju pa smo unutar velikog postavili i manji pravoslavni, grčki krst. Reč je o kombinaciji koja zadovoljava sve. Pre nego što smo krenuli u projektovanje, detaljno smo se uputili u tematiku. Čitali smo knjige i gledali slike na internetu da bismo na kraju doneli odluku da projektujemo latinski krst, čija je prava lepota u jednostavnosti", – objasnio je Stojanović za "Nacionalni Građanski".

Niš: Danju sija katolički, noću pravoslavni krst 126684_k_f
Maketa budućeg krsta na brdu Vinik iznad Niša

Konačna verzija krsta još uvek nije nacrtana, a planirano je da njegova izgradnja bude završena do 2013. godine, kada se obeležava 1.700 godina od Milanskog edikta kojim je rimski car Konstantin priznao hrišćanstvo kao državnu religiju.

Krst u Nišu biće visok 80 metara i biće postavljen na brdu Vinik, odakle će se videti sa svih strana Niša, rodnog grada prvog hrišćanskog cara.

Idejno rešenje koje je ponudio Stojanović prihvatili su predstavnici Srpske pravoslavne crkve, grada Niša, policije, vojske, brojni privrednici kao i predstavnici većine političkih partija.

Inicijativu za podizanje ovog krsta, najvećeg na Balkanu, pokrenuo je Nišlija Dragan Milošević. "Ideja bila je da rodni grad cara Konstantina dobije najveći krst na Balkanu koji bi dominirao gradom", rekao je on za "Nacionalni Građanski".
Маринковић
Маринковић


Назад на врх Go down

Назад на врх


 
Permissions in this forum:
Не можете одговорити на теме у овом форуму