Обредне пјесме древних Срба из Индије

Go down

Обредне пјесме древних Срба из Индије Empty Обредне пјесме древних Срба из Индије

Порука  Христов ратник on 3rd October 2009, 15:50

Обредне пјесме древних Срба из Индије Sajamn10

Аљоша Бранков Арсеновић

ОБРЕДНЕ ПЈЕСМЕ
ДРЕВНИХ СРБА ИЗ ИНДИЈЕ

Прво издање

Издавач:
''МИРОСЛАВ''

Адреса издавача:
Гоце Делчева 15, 11070 Нови Београд
Тел./факс: (011) 267-44-66; тел: 277-89-39;
П. фах 77; 11060 Београд 38, Србија
E-mail: mirmi@EUnet.yu; http://www.miroslav.rs

Главни и одговорни уредник:
Мирослава Петровић

Уредник издања:
Боривоје Вулин

Рецензент:
проф. др Ђорђе Јанковић

Електрорачунарска обрада:
Миодраг Алмажан
Владимир Турчан
Бранко Арсеновић

Насловна страна:
Бранко Арсеновић

Лектура и коректура:
Поликарп Хаџи-Илић, монах
Вида Томић
Боривоје Вулин
Брана Маринковић Николић

Тираж: 1000

Штампарија: Штампано: 2008.
"Космос", Београд

_________________
Обредне пјесме древних Срба из Индије Maslin10
Христов ратник
Христов ратник


Назад на врх Go down

Обредне пјесме древних Срба из Индије Empty Re: Обредне пјесме древних Срба из Индије

Порука  Христов ратник on 3rd October 2009, 15:56

КЊИГА:
ОБРЕДНЕ ПЈЕСМЕ ДРЕВНИХ СРБА ИЗ ИНДИЈЕ
МОЖЕ СЕ КУПИТИ У:

"АНТИКВАРИЈАТ ВУЛИН" - 11000 БЕОГРАД ул. Бранкова бр. 23
тел: О11/262 43 08; моб: 063/811 93 28;
http://www.antikvarijatvulin.com

• "МИРОСЛАВ" - 11080 БЕОГРАД ул. Гоце Делчева бр. 15
тел: 011/277 89 39; E-mail:
mirmi@EUnet.yu

• НАРУЏБЕ ПОУЗЕЋЕМ (цена: 1.650 дин/књ укључени поштански трошкови) на тел: 064/641 65 19 и 063/566 713

Цена књиге је овисна од формирања продајних трошкова књижаре и креће се од 1.500 дин/књ ("АНТИКВАРИЈАТ ВУЛИН") па до 24 € ~2.200 дин/књ ("АНТИКВАРНЕ КЊИГЕ" БЕОГРАД).


Део књиге можете преузети са овог линка:
http://www.vidovdan.org/arhiva/getdownload161.html

_________________
Обредне пјесме древних Срба из Индије Maslin10
Христов ратник
Христов ратник


Назад на врх Go down

Обредне пјесме древних Срба из Индије Empty Re: Обредне пјесме древних Срба из Индије

Порука  Христов ратник on 3rd October 2009, 15:58

Мишљење рецензента и лектора:


''За мене је ово несвакидашња рецензија. Прихватио сам се задатка јер ми је познат рукопис о Лепенском Виру истих аутора, са убедљивим тумачењима... Рукопис Арсеновића поново уводи у нашу културу заборављену баштину коју је сачувао Милош Милојевић. Добро је запажено да спомињање Индије не може бити машта песника, већ да су то сећања на драматична збивања из прошлости Срба. Генерације српске деце су васпитаване да су Словени нов народ, да немају порекло и да су у том погледу другоразредни народ... Зато мислим да је необично важно да се овај рукопис објави... и треба да стигне до што већег броја читалаца, да истина не би више могла да се прекрива ћутањем и фалсификатима. Објављивање ове књиге ће, по мом уверењу, имати огроман значај, пре свега ксиентистички, самоспознајни. То може бити од суштинске улоге за српски народ... Рукопис ће бити драгоцен и за науку, и то не само за Србе, већ за све Индоевропљане, јер ће спасти копрена која крије нашу далеку прошлост. Више неће бити изговора; предубеђењима неоптерећени археолози, историчари и други истраживачи, биће подстакнути да истражују нашу преисторију.''
проф. др Ђорђе Јанковић

"Откриће ове групе песама о животу Срба у Индији с разлогом је изазвало сензацију код рецензента, лектора, издавача и првих читалаца, углавном познатих културних делатника, и наметнуло потребу свестране научне анализе: филолошке, етнолошке, историографске... како обредних песама које је сакупио М. Милојевић тако и резултата до којих је дошао А. Б. Арсеновић у свом занимљивом и врло темељитом изучавању сачуваних песама. Аутор је аналитички и стручно, на проницљив и врло интересантан начин обрадио велики број песама поткрепивши своје тврдње многим наводима познатих истраживача српске прошлости, користећи српску баштину и чврсте аргументе. Његово приповедање је течно и занимљиво - књигу тешко остављате, она вас вуче да за који минут поновo уроните у њен несвакидашњи садржај... Из тих разлога, и сама веома заинтересована за тематику, садржину и закључке овог аутора, предлажем издавачу да се књига "ОБРЕДНЕ ПЈЕСМЕ ДРЕВНИХ СРБА ИЗ ИНДИЈЕ" понуди са оригиналном књигом Милоша Милојевића Филолошком факултету у Београду, предавачима наше народне књижевности, на увид и даља истраживања. Бесумње, књига ће изазвати пажњу стручне јавности, како историографа тако и филолога и етнографа. Мислим да нико неће остати равнодушан, просто је немогуће бити незаинтересован крај стихова који говоре о српској историји од пре више хиљада година. Вредно је пажње и труда да се научно расветли ова сензационална и фасцинантна тема изнета у књизи Аљоше Бранков Арсеновић, која је и сама по себи изузетно књижевно-научно дело."

проф. Брана Маринковић Николић

_________________
Обредне пјесме древних Срба из Индије Maslin10
Христов ратник
Христов ратник


Назад на врх Go down

Обредне пјесме древних Срба из Индије Empty Re: Обредне пјесме древних Срба из Индије

Порука  Христов ратник on 3rd October 2009, 16:04

Обредне пјесме древних Срба из Индије Aaant111

Обредне пјесме древних Срба из Индије Nt1dsa10

Обредне пјесме древних Срба из Индије Nt1aaa10

_________________
Обредне пјесме древних Срба из Индије Maslin10
Христов ратник
Христов ратник


Назад на врх Go down

Обредне пјесме древних Срба из Индије Empty Re: Обредне пјесме древних Срба из Индије

Порука  Христов ратник on 3rd October 2009, 16:06

РАЗГОВОР НОВИНАРА СТОЈАНА ИЛИЋА СА ВЛАСНИКОМ ИЗДАВАЧКЕ КУЋЕ "МИРОСЛАВ" МИРОСЛАВОМ ПЕТРОВИЋ


На Сајму књига у Новом Саду одржаном од 12. до 17. марта разговарали смо са директором издавачке куће "МИРОСЛАВ" из Београда гђом Мирославом Петровић.

• Видимо да сте књигу Бранка и Аљоше Арсеновић "Обредне пјесме древних Срба из Индије" посебно издвојили, дали сте јој средишње мјесто и изложили у неколико примјерака на главном штанду.

Да, ова студија то и заслужује. Стижу само похвале и то од највећих стручњака, од етнолога, историчара, професора књижевности, етномузиколога. Неки су у први мах помислили да се ради о алегоричном наслову, да је назив књиге маркетиншки штос и да се међу страницама крије нека блага тема а не сензација, можда каква сатира, исмијавање оних који говоре и пишу да су Срби народ најстарији. Али већ на ишчитавању првог поглавља установите да је књига писана са научном методологијом и свим пратећим научним апаратом. Аргументација је снажна, необорива, изврсно изложена. Приповједање течно и занимљиво. Књига оставља снажан утисак.

• Пада у очи луксузна опремљеност књиге. Корице су избраздане рељефним шарама, рикна је у старинској пребогатој изведби. Нисте штедјели ни на златотиску. Књига заиста изванредно изгледа.

Да, ово је једна од најлепших књига у мојој издавачкој кући. Гдин Арсеновић је сматрао да књига мора имати патину - излажу се прастаре обредне песме од пре 3.000 година, да мора деловати луксузно - некада је било уобичајено да се народне песме штампају у најквалитетнијем тврдом повезу јер претстављају трајну вредност и остају поколењима. Он је одабрао рељефну орнаментику и слова која асоцирају на Индију. Штампарија "Космос", једна од највећих и најбољих штампарија у Србији, посао је обавила изванредно и већ је уврстила књигу у свој маркетиншки проспект. И они су презадовољни изгледом књиге.

• Рекли сте да су стручњаци дали само похвале.

Кренућу од једног, за мене, малог изненађења. Књига се продаје у три књижаре у самом центру Београду: у Кнез Михајловој улици, на Пашићевом тргу (некада Трг Маркса и Енгелса) и у Новом Београду. Једне вечери назове ме телефоном уредник НИН-а Драган Јовановић. Његова је она цела увек луцидна страна где Јовановић на врло духовит начин пише о актуелностима. Мислим да читаоци НИН-а прво ту страну прочитају. Пита ме како може купити "Обредне пјесме древних Срба из Индије". Видео је, полазећи на посао, у књижари на Пашићевом тргу неколико књига "Оредних пјесама..." а по подне, враћајући се с посла, више није било ниједне, све распродане. Наравно, поклоним му књигу. Елем, у наредном броју више од пола стране је посветио "Обредним пјесмама..." а у наредна три броја НИН-а Јовановић је, поред актуелних тема, помињао и књигу и то у врло озбиљном тону, иначе њему несвојственом. Наводио је цитате па је чак написао и ово: "Дуго сам у ноћ читао и гутао "Обредне пјесме древних Срба из Индије" А.Б. Арсеновића и, натенане, пратио српске сеобе...". Јовановић је био и на промоцији књиге одржаној 07. маја у Београду и о књизи поново писао у НИН-у од 14. маја и то веома, веома похвално.
Што се тиче стручне критике навешћу неколико имена и то универзитетских професора: проф. др Петар Влаховић академик, назвао ме је и саопштио да је вољан говорити о књизи на промоцијама, бранити је у свакој расправи на ТВ, радију, у штампи, за округлим научним столом. Проф. др Валентина Питулић народна књижевност, тражи промоцију међу студентима на факултету, а проф. др Мирјана Закић етномузиколог предлаже округли мултидисциплинарни сто најистакнутијих универзитетских професора који би требали говорити о "Обредним пјесмама..." како би скренули пажњу САНУ-а, најблаже речено - пословично незаинтересованог са српске теме. Обновитељ Србистике проф. др Петар Милосављевић, иначе познато име у методологији књижевности, био је у Ковиљу како би упознао аутора, како он истиче, "интелигентно писаног дела трајне вредности, једне добре докторске дисертације". Врло плодни и познати писци моје издавачке куће Спасоје Влајић и Слободан Јарчевић, који су написали на десетине књига и који заиста знају шта је књига и како се добра књига тешко ствара, оценили су "Обредне пјесме древних Срба из Индије" капиталним делом које трајно улази у баштину српског народа. У ранијем разговору са Вама истакла сам мишљење рецензента ове књиге проф. др Ђорђа Јанковића археолога, да ће "рукопис бити драгоцен и за науку, и то не само за Србе, већ за све Индоевропљане, јер ће спасти копрена која крије нашу далеку прошлост". Пазите, рецензент сматра књигу значајном за све Индоевропљане, да превазилази српски значај.

• Можете ли нам још речи како се књига може набавити и њену цену.

Књига кошта 17 евра. То је најмања цена на којој је инсистирао аутор. Трошкови штампе овог луксузног издања били су 12 евра те би уобичајена цена, кад се дода зарада аутора, Издавача и књижаре морала бити 24 евра. Данас су вам времена да се сви чешкају иза уха кад треба купити књигу, а аутор је желео да прво издање дође у што већи број руку и, наравно, до што компетентнијих стручњака. На крају бих истакла великог родољуба, иначе човека за сваки пример, гдина Зорана Васиљковића, добротвора, који је дао велике новце да би се кренуло са штампањем. Гдин Васиљковић је власник веома успешне грађевинске фирме "Власина инжењеринга" која навелико гради у Новом Саду. Богу хвала кад још има таквих људи! Књига се може добити поузећем или наручити телефоном.


Разговор водио Стојан Илић

_________________
Обредне пјесме древних Срба из Индије Maslin10
Христов ратник
Христов ратник


Назад на врх Go down

Обредне пјесме древних Срба из Индије Empty Re: Обредне пјесме древних Срба из Индије

Порука  Sponsored content


Sponsored content


Назад на врх Go down

Назад на врх


 
Permissions in this forum:
Не можете одговорити на теме у овом форуму